Gå til sidens hovedinnhold

10 partier – hvordan velge?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På det tidspunktet da Lp tok opp sin andre meningsmåling for valget 2019, tror jeg det var 40% som ikke hadde bestemt seg for hva de ville stemme på. «Den store vet ikke-gjengen», kalte Lp dem.

Det er ikke vanskelig å skjønne at det kan være vanskelig å velge. Når man leser programmer og hører på debatter, kan det virke som politikerne er rørende enige om nesten alt. Alle vil jo alle så inderlig vel! Og hvis man ikke er politiker-nerd, kan det være vanskelig å lese mellom linjene og skjønne hva som ligger bak de gode ordene.

Da kan det være lurt å gå ut fra den gode, gamle høyre-venstre-aksen i politikken. Det er den som viser hvordan de politiske partiene forholder seg til samfunnets økonomi. Økonomi - som er bånnplanken i all samfunnstenkning, og som også styrer hva slags ideologi som ligger bak honnørordene til partiene. Spesielt er dette vesentlig nå når det er kommunevalg, siden det er kommunen som har ansvar for en stor del av velferdsstatens kjerneoppgaver: skoler og barnehager, renovasjon og kollektivtransport, samferdsel og boligplanlegging.

Partiene på venstresiden langs denne aksen vil satse på offentlige fellesskapsløsninger. På høyresiden vil de ha mer valgfrihet, sier de.

Hva høyresidens valgfrihet har for konsekvenser, kan man finne ut ved å se på hvordan regjeringen har styrt de siste årene. Skattekutt for de rikeste og innskrenkinger i velferdstilbudene. Forskjellene vokser, sentraliseringen skyter fart. Det er bare å nevne Viken, kommunereformen, politireformen, skattekontor, trafikkstasjoner. Fordi høyresiden vil ha liten og billig offentlig sektor. Og sentraliserte, store enheter skal være billigere i drift.

SV ligger godt og trygt plassert til venstre på denne aksen. SV vil ha en sterk offentlig sektor. Det er bare da alle kan få frihet til å velge gode tjenester.

Regnestykket er enkelt, egentlig. Høyre har snakket om «velferdsmiks» av private og offentlige tilbydere. Men skal vi ha både private og offentlige tilbud – skoler, barnehager, sykehjem, barnehager, osv, vil en av to ting skje. Enten får vi så dyre private tilbud at det bare blir for rikfolk flest. Det er når de ikke får offentlig støtte i det hele tatt, det er den amerikanske løsningen. Eller så får vi den varianten vi har begynt å få i Norge og Skandinavia, fenomenet velferdsprofitører, som tapper felleskassa for penger.

Vi har vært forskånet for de verste utslagene av velferdsprofitører i Kongsberg. Men man bør være klar over farene, og stemme på partier som vil ha en økonomisk sterk kommune til beste for de mange – ikke for de få.

Og til den som leser dette: har du enda ikke bestemt deg, etter å ha lest dette, har jeg bare ett råd for høstens valg: Stem SV (flere og flere gjør det)!

Kommentarer til denne saken