Han er sønnen til Gavin Baker og Caroline Nesbø som møttes gjennom hver sine band i London, giftet seg og flyttet til Kongsberg etter åtte år i den engelske hovedstaden. Gavin er nok for mange kjent fra bibliotekets barnelørdager, mens Caroline, som i dag er lærer på Kongsberg videregående, har vært daglig leder på EnergiMølla.

Og det er nok allerede der musikkhistorien om deres yngste sønn, Albert John, starter. For da Caroline ledet Mølla i to års tid, lå Albert i en periode i magen hennes, med opptil tre konserter i uka. Og han reagerte med spark i magen når han hørte musikk. Spesielt på harde rytmer.

Skrev «Ozzy» på knokene

Mens enkelte barn blir født med ski på beina, kom Albert altså ut med trommestikker. De gangene moren kom borti tangentene på pianoet, da han var bare fem-seks måneder gammel, reagerte han alltid på lydene. Fra han var ett til ti år spilte han rundt ti timer om dagen – ved at han alltid hadde med seg to matbokser og en tamburin som han slo på.

Foreldrene mener han begynte å ta trommespillingen seriøst allerede da han var tre-fire år gammel, og han ga ut sin første plate som seksåring. Ifølge moren, som selv har spilt både bass, gitar og trommer, ble hennes musikalske nivå passert av sønnen da han var fem år gammel.

– Hva driver deg, Albert?
– Først og fremst at det er gøy, jeg tjener jo ikke noen penger på dette. Men jeg ser for meg at jeg kan leve av musikk i framtida, og da gjerne som artist, sier han der vi intervjuer ham hjemme på kjøkkenet til foreldrene på Korpemoen.

– Blir du noen ganger lei musikk?

– Jeg har vel hatt noen uker hvor jeg omtrent ikke har spilt, men det skjer ikke så ofte.

(Hør Albert spille som toåring med bleier her)

Han er i dag 13 år og elev i 7. klasse på Kongsberg International School. I tillegg til musikken driver han med taekwondo og fridykking på fritiden.

Da han var fem år gammel lærte han seg bokstavene i alfabetet for å skrive «Ozzy» på knokene sine. Den britiske Black Sabbath-vokalisten var den store helten. Hjemme i Mauritz Hansens gate ligger det et ferdigskrevet brev i en konvolutt som han aldri har fått sendt til mannen som i dag er 73 år.

Lager det meste selv

Albert begynte å gi ut musikk under navnet «Enslave the Zombie» i 2018. Faren anså sønnen som så talentfull at han mente han hadde godt av å lære band-virksomhet allerede som niåring. Etterhvert ble det et band av det.

I tillegg til far (gitar) og sønn (trommer/gitar) Baker, er også Erik Mathias Solis (bass) og Kenneth Bæver Bjerke (trommer/gitar) med. Sistnevnte veksler med Albert på å spille trommer og gitar, og det er bandets yngste som står for 75 prosent av sangene deres, som for øvrig kun er instrumentale.

Når han viser de andre hvilke riff eller melodier han ser for seg, bruker han gitaren. Han kan spille gitar, bass og piano, men anser slagverk som hovedinstrumentet.

Bandet har 80 utgivelser ute på Spotify og Albert har flere hundre komposisjoner bak seg. De har aldri spilt konserter før, det nærmeste er noen live-innspilte album.

Men denne sommeren skal de i ilden, blant annet i festivalgata under jazzfestivalen, i tillegg til oppvarmingskonserter på Mølla og på Labro, hvor naboen deres Steven Carpenter har noe på gang.

Hør Albert Nesbø Baker (13) spille trommer.

Faktisk har en av låtene de la ut på TikTok blitt lastet ned 21 millioner ganger i Indonesia. De har prøvd å finne ut hva som fanget denne interessen, men de har ikke klart det. Dessverre ga det bare 36 dollar. Dette er vanlig forteller de Musikere tjener veeeldig lite på strømming av musikken deres.

Den første platen Albert ga ut var i 2015, seks år gammel, sammen med faren, hvor de spilte inn en coverversjon av Mayhem-låta Deathcrush.

Lærer mye på nett

13 år gamle Albert er også med i et band på kulturskolen i Kongsberg, hvor han har vært elev i flere år. Der har han vent seg til å spille foran tilhørere under «Ung jam». På neste Ungdommens kulturmønstring (UKM) ønsker han å delta.

(Saken fortsetter under bildet)

Han har naturligvis lært mye av faren, mest på gitar. Men han får også inspirasjon fra andre, som på nett.

Sjangerinteressene hans har gått i perioder. Det startet med blues, men han har også vært innom pønk, svart metall, rock, prog, og er nå inne i en fase med drum and bass, som han for øvrig poengterer ikke er noen fase, men har kommet for å bli.