15 har påvist smitte i Kongsberg kommune

Frode Hagen er kommuneoverlege i Kongsberg.

Frode Hagen er kommuneoverlege i Kongsberg. Foto:

Onsdag fikk en ny person påvist koronasmitte i Kongsberg kommune.

DEL

– Jeg kan bekrefte at det er 15 totalt, sier kommuneoverlege Frode Hagen.

Hver mandag rapporteres antall testede personer, og tallet 23. mars var 318. Kriteriene for testing var jo innskjerpet noe, men så har Folkehelseinstituttet (FHI) utarbeidet nye kriterier.

– Vi følger de reglene for testing som FHI har. Når 318 var testet da rapporten kom mandag, så tviler jeg på om det er veldig mange flere som er testet i dagene etter. Det er i hvert fall ikke snakk om mange hundre flere, sier kommuneoverlegen.

De siste tallene viser at Kongsberg sykehus nå har to korona-pasienter innlagt.

Dette er testkriteriene

Hvem bør testes?

Disse gruppene bør prioriteres for testing:

De som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller kortpustethet og som samtidig:

  • Har behov for innleggelse.
  • Er pasient eller bor i en helseinstitusjon.
  • Er ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid. Denne gruppa kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer som har vart over 2 døgn (mens de holder seg hjemme).
  • Er over 65 år og har underliggende, kronisk sykdom (som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk).
  • Har vært i nærkontakt med en person som har bekreftet koronavirussykdom (covid-19). (Denne gruppen kan om nødvendig nedprioriteres ved mangel på kapasitet).

Hvem bør ikke prioriteres?

  • Personer uten symptomer skal IKKE testes for covid-19.
  • Personer som har lettere akutt luftveisinfeksjon, tilbys vanligvis ikke test, heller ikke etter reise. De skal holde seg hjemme til en dag etter symptomfrihet. Lettere akutt luftveisinfeksjon kan for eksempel være en forkjølelse eller vondt i halsen.

Det kan gjøres unntak og lokale tilpasninger.

Forkjølet?

Alle med symptomer på luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme. Det er ikke kapasitet til å teste hele denne store gruppen, og de aller de fleste har ikke covid- 19.

– Fordi vi ikke kan vite sikkert hvem som er smittet, anbefaler vi at alle holder seg hjemme til ett døgn etter symptomfrihet, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet.

KILDE: Folkehelseinstituttet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken