Steenstrup stjal showet

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Jeg gleder meg stort over å se dette barnetoget. Slik var det ikke da jeg var her for 200 år siden, sa Paul Steenstrup fra sin plass på kirketrappa.

DEL

–  Tenk at det har gått 200 år siden jeg var på Eidsvoll og undertegnet grunnloven. Gratulerer så meget med dagen.

Slik hilste Kongsbergs Eidsvollsmann Paul Steenstrup folkemengden på Kirketorget 17. mai 2014. Det var den lokale skuespillerstjernen Thorbjørn Save som gikk inn i Steenstrups skikkelse foran tusenvis av fremmøtte i finværet. Og Save leverte virkelig på sitt oppdrag.

Troverdig

I en slags skapt nåtid fra 1814 gjenskapte han Steenstrups tanker og holdninger på en måte som virkelig var stor fortellerkunst. Han fortalte historien om seg selv med så stor troverdighet at man nesten skulle tro at det var gamle Steenstrup selv som sto ved mikrofonen.

– Men jeg ligger jo godt bevart på gravlunden bak Bergseminaret, fortsatte han for å sette riktig tid og sted på det hele.

Thorbjørn «Paul Steenstrup» Save tok oss med på en spennende reise, og en levende skildring av historien som er blitt Kongsberg til del.

– Jeg stemte for Falsens forslag om at Norge skulle være en selvstendig nasjon med egen konge, memorerte Steenstrup.

Likestilling

Steenstrup reflekterte også over det histroiske rundt tradisjonen med barnetog, som ikke var vanlig på hans tid for 200 år siden.
– Jeg er glad for å se at det både er gutter og jenter i toget, sa han.

Referansen historisk handler om at det første barnetoget gikk i Norge i 1870, etter initiativ fra Bjørnstjerne Bjørnson. Steenstrup døde i 1864, og fikk således ikke oppleve denne tradisjonens begynnelse. Det første barnetoget i Oslo var også kun forbeholdt gutter. Først 19 år senere fikk jenter delta.

Folksomt

Det var gledelig mange som hadde funnet veien til Kirketorget og barnetoget i formiddag. Været viste seg fra en meget behagelig side, og arrangementet ble en verdig markering av Grunnlovens 200 årsjubileum.

Laagendalsposten snakket med mange som koste seg i solskinnet. Barnetoget med tallrike korps og skoler var  selvsagt et høydepunkt. Både for dem som gikk i toget, og blant de tusensvis som flokket seg rundt løypa.

Historisk viktig

Ordfører Vidar Lande entret talerstolen iført sin bergmannsdrakt. Ordføreren vektla betydningen Kongsberg har hatt i utformingen og utviklingen av Norge.

Lande hedrets også Paul Steenstrups betydning for byen. Han fortalte historien om direktøren på Sølvverket som omstilte driften og grunnla Kongsberg Våpenfabrikk da Sølvverket gikk dårlig og det var hungersnød i byen.

– Det er umulig å si hva Kongsberg hadde vært i dag, om det ikke hadde vært for Steenstrup, sa Vidar Lande.
 

Artikkeltags