Mens musikerne kan kose seg på scenen, og publikum kan nyte i benkeradene, er det en gjeng som verken kan kose seg eller nyte. Omkring 80 frivillige svinser rundt i kulissene for å legge til rette for både de som skal prestere og de som hører på.

Ei gruppe har det ekstra hektisk i jubileumsåret. Det er de med ansvar for innslipp av publikum. Smittevernet gjør at de har måttet lage en svært rigid system.

«Faste tilviste plasser» er blitt det store begrepet under koronaen. For konsertene i kirken har innslippgjengen derfor laget seg kart hvor hver enkelt tilhører er plassert. Kartet tar også hensyn til hvem som kan sittet sammen og hvem som må ha minst én meter til nestemann.

Lang og tro tjeneste

Vaktene i kirken og Musikkteateret er de vi andre legger mest merke til. Andre er mer usynlige, men like viktige hjul i det velsmurte Gloger-maskineriet. De tar seg av transport, rigging, mat, billetter, dekorasjoner og ikke minst sørger for artistene.

Mange av dem er pensjonister, mens andre tar seg fri fra jobben for å skape best mulig festspill. Nesten alle idretts- og kulturarrangementer er helt avhengig av disse entusiastene som står på i kulissene.

– Det som er unikt med Gloger er alle som har vært med helt siden starten, mener Marit Lund Bjørnsen.

– Det er en fantastisk gjeng, og jeg opplever at de føler et sterkt eierskap til festspillene, sier den daglige lederen.

Vært med i mer enn 20 år

De fleste står på nesten døgnet rundt, og det var ikke lett å få samlet noen av de frivillige veteranene. Vi fikk likevel møtt noen av dem i det som er hjertet til arrangementet – Menighetssenteret.

– 20 år? Nei vi har vært med lenger enn det, skyter Bodil Vik Hansen inn.

Hun og flere har vært med siden prosessen med å restaurere Glogerorgelet startet.

– Reidar (Hauge) dro oss inn i dette, forklarer de.

– Gløden som han viste, smittet over på oss andre, og den har vi hatt med oss alle disse årene.

Miljø og felleskap

Veldig mange av de frivillige har bakgrunn fra Kongsberg kantori. Musikken er derfor fellesnevneren når vi spør hva som driver dem til å stå på år etter år.

Gleden ved å være med på å skape noe, går også igjen. Så er det et fantastisk miljø og en mulighet til å treffe folk, forklarer gjengen. Det å møte alle de flotte artistene i uformell sammenheng, setter de også pris på.

– Ledelsen har alltid vært veldig flink til å gi uttrykk for anerkjennelse av dem jobben vi gjør. Det gir motivasjon, sier gjengen.