Gå til sidens hovedinnhold

22.juli - 10 år etter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er det 10 år siden Norge rammet av det største angrepet siden 2. verdenskrig. 77 mennesker som var på Utøya eller i Regjeringskvartalet ble kaldblodig drept. Mange ble skadet og merket for livet. Voldsomheten i det som skjedde har medført at også etterlatte sliter tungt fortsatt.

En hel nasjon ble berørt, ja selv utenfor våre landegrenser vakte dette terroranslaget oppsikt. Vi ble alle på en eller annen måte berørt, men verst var det selvfølgelig for dem som mistet sine nærmeste eller selv ble skadet. De sitter med sår som aldri vil gro, og som må håndteres på ulikt vis.

Det som skjedde 22. juli var en bestialsk handling begått av ett menneske der Arbeiderpartiet og AUF var terrormål. Det var også et angrep på de verdiene vi som samfunn er bygget på og hegner om. Verdier som ytringsfrihet, toleranse og samfunnsengasjement ble angrepet. Det at politisk aktiv ungdom på sommerleir ble målrettet drept, ga det hele en skremmende dimensjon. Anslaget er en påminnelse om at vi hele tiden må jobbe for å beholde de verdier som kjennetegner et demokrati, bl.a. ytringsfriheten.

Vi husker angrepet, men vi husker også måten vi møtte det på. Hensynsløs vold ble over hele landet møtt med fakler, rosetog og omtanke.

Aldri har det vel vært så mange folk i gatene som i dagene etter 22. juli 2011. I Kongsberg var det tog og samling på Kirketorget der tusenvis deltok og hvor samhold og medmenneskelighet møtte sorgen.

22.juli 2011 vil alltid prege oss. Norge ble aldri det samme etter denne hendelsen. Dette anslaget minner oss på om at vi aldri må ta demokrati og demokratiske verdier for gitt. Vi har alle et ansvar for å sikre at de er levende og praktiseres i hverdagen.

I dag er det markeringer nasjonalt og lokalt flere steder i landet vårt. I Kongsberg markeres dagen med en markering i Hasbergtjern, med minnetaler og kulturinnslag.

Våre tanker i dag går til alle som opplever savn, fortvilelse og ettervirkninger etter det som skjedde for 10 år siden som følge av opplevelsene på Utøya eller i Regjeringskvartalet. Kommunestyret i Kongsberg slutter i dag ring om de berørte, om ytringsfrihet og forsøk på å undergrave demokratiet.

Kari Anne Sand, Ordfører

Ingar Storholt, Gruppeleder Ap

Per Fossen Hals, Gruppeleder Sp

Helge Evju, Gruppeleder H

Anders Næss, Gruppeleder KL

Vilde Ingeborg Holtan Håvardsrud, Gruppeleder MDG

Mary-Ann Lokshall Tabrizi, Gruppeleder Frp

Njål Vigleik Grene Johnsen, Gruppeleder SV

Bjørn Flo Knudsen, Gruppeleder V

Kommentarer til denne saken