Den tyske invasjonen av Norge den 9. april markerte starten på krigstiden i Norge. Dette er et knippe av hendelsene i Kongsberg og Numedal.
 

De første dagene

I boka «Krigsår langs Lågen» skriver Per Nyhus at tyskernes inntog kom bardust på. Norge ble tatt på senga, og i Kongsberg, som ligger langt fra hav og havn, var det enda større naivitet.

Flere valgte å evakuere fra Kongsberg. Mange flyktet fra de kommende grusomhetene ved å reise oppover i Numedal.
Det som kunne interessere tyskerne i Kongsberg by var våpenfabrikken og Heistadmoen. 11. april opplevde byen flyalarmer i ett sett. En bombe falt over byen, men utrettet ikke stor skade. Den 12. april ble Heistadmoen beskutt av et fly og en soldat mistet livet. Han ble den eneste norske soldaten som døde i Kongsbergdistriktet den våren, ifølge Nyhus. Kongsberg ble en besatt by 12. april, og IR3 ble overgitt uten at et eneste skudd ble løsnet den 13. april.

I Numedal lå det store norske styrker. Disse møtte tyskerne den 23. april, og en tysk soldat døde. Dette ble hevnet med at Veggli sentrum ble bombet. Heldigvis gikk ingen menneskeliv tapt under bombingen.

Hverdagen

Kongsbergs våpenfabrikk, jernbanen og Nore kraftverk helt nord i dalen gjorde at tyskerne plasserte styrker i området. Ansatte i våpenfabrikken forsøkte seg på forsinkelser og sabotasjer på ulike måter. Men slik det framstår i avisartikler fra den tiden var krigshverdagen uten de store begivenhetene, skriver Nyhus i boken.

Det var varemangel, rasjonering og køståing for å få det nødvendige for å overleve. Klær og sko ble brukt til de var helt utslitte, og tilgjengeligheten på alkohol var svært begrenset.

Bønder ble pålagt å pløye opp så mye jord som mulig, slik at det kunne benyttes. Skoleelever fikk fri for å være med på potetsanking. Det ble også dårlig med husdyrhold, for fôr til dyra var ikke lett å oppdrive.
En artikkel fra 1943 beskriver kråkejakt på Gamlegrendåsen. Fuglene fanges i en hendig felle. Kråkesteik regnes av mange som en herrerett, og kjennere sier det har en smak som rype.

Storskurk i Sandsvær

Rolf Erling «Rottenikken» Knutsen fra Skien ble en kjent kjeltring under krigens dager. Mest kjent ble han for sine herjinger i Sandsvær. Knutsen stjal, kidnappet og drev tjuvslakt. Han ble også dømt for et drap i 1946 på Andebu, men ble frikjent da saken ble tatt opp igjen på 50-tallet.

En artikkel fra Laagendalsposten fra oktober 1944 beskriver hvordan Knutsen tvang med seg to skogsarbeidere og en kvinne fra Sandsvær. De to arbeiderne klarte å rømme mens Knutsen drev med tjuvslakt.

De to skogarbeiderne forteller at Rottenikken skrøt av sine skyteferdigheter. Han skal ha tvunget en slektning av dem til å stille personen opp til en vegg og skyte rundt hodet til vedkommende.

Massearrestasjoner

I «Glimt fra motstandskampen i Kongsberg og Numedal», en bok av Ove Hagelien, skrives det om massearrestasjoner i 1943. Tyskerne startet en aksjon mot Hjemmestyrkene i slutten av 1942, og flere Milorg-grupper ble rammet i opprullingen. Etter hvert kom det helt til Kongsberg.

23. november 1943 ble det arrestert flere personer, og rundt 20 stykker i Kongsberg og omegn. Blant de var motstandsmannen Petter Storm-Munch, Svein Føyn og Tormod Ruud. En brutal rapport fra lingekaren Knut Haugland beskriver dramatiske omstendigheter, der flere blir mørbanket og truet av Gestapo.

Arrestasjonene førte til at Hjemmestyrkenes sentralledelse ga beskjed om å legge ned all illegal virksomhet i Kongsberg inntil videre.

Kanonfabrikken gikk i lufta

Den 16. og 17. september 1944 snek Oscar Beck, Arne Gundeid og Gunnar Sønsteby seg inn på Kongsberg Våpenfabrikk. Gundeid jobbet på fabrikken og hadde smuglet inn 45 kilo sprengstoff. Ytterligere sprengstoff plukket de opp i ryggsekker utenfor fabrikken. De plasserte sprengstoffet ved kanonfabrikken og den kraftige eksplosjonen gjorde store skader på produksjonsutstyret og bygningene. Fram til freden i mai 1945 ble det ikke mer arbeid med kanoner på fabrikken.

Sabotørene kom seg helskinnet unna og la igjen engelske sprengstoff i håp om at det ikke skulle bli noen mistanke mot lokalbefolkningen. Ingen ble skadet under aksjonen, men trykkbølgen var så kraftig at noen ruter hos naboene knuste. Bare en person ble tatt av Gestapo. Tor Olsen ble torturert og sendt på Grini.

70-årsdagen for aksjonen ble markert i fjor. Sønnen til Milorg-avsnittets leder i Kongsberg, Frank Beck (87) tok turen fra Tønsberg for å være med på markeringen.

Operasjon sementblanding

I desember 1944 kom det beskjed fra London om at Milorg måtte angripe jernbanen for å hindre tyske styrker i å komme seg sørover for å være med på å forsvare Tyskland. Sabotasjeaksjonen beskrives meget detaljert i Ove Hageliens bok.
Det endte med sabotasjeaksjoner den 14. og 15. mars 1945. Sørlandsbanen skulle stoppes, for den førte til utskipningshavnen i Kristiansand. Det skulle være små ødeleggelser og uten avsporinger.

Det ble gjennomført flere sabotasjer på flere strekninger i området. Noen førte til razziaer og reaksjoner fra tyskerne, men dette resulterte ikke i noe særlig. Ordren og planen ble fulgt nøye, men resultatet var heller magert, for mange av skadene ble raskt reparert. Det positive med operasjonen var at MilOrg-jegerne viste gode resultater uten uhell, noe som ga entusiasme og pågangsmot.

Tragedien ved Gunhildrudseter

24. april 1945, to uker før Tyskland kapitulerte, hadde tyske soldater fått beskjed om å lete etter norske motstandsfolk i tre hytter i skauen ovenfor Fiskumvannet.

Fire Milorg-menn ble skutt i dramatikken. Ove Mohagen overlevde.
Henry Ormåsen ble tatt til fange av tyskerne.

På vei mot Fiskum overrasket Milorg-karene tyskerne med mål om å befri Ormåsen. Til slutt var det sju tyske soldater som mistet livet under aksjonen. Nærmere 200 tyske soldater ble satt til å finne de ansvarlige og flere ble arrestert. Heldigvis var freden bare dager unna.

Frigjøringen

Lp kom ikke ut den 8. mai, men dager etter hadde avisen sitt oppslag om at krigen var slutt og at Norge er fritt.
I dagene etter fulgte en rekke arrestasjoner av NS-folk i Kongsberg og Numedal og historier fra hele verden og Norge preget spaltene i avisen. Blant annet forteller Elise Sverdrup fra Kongsberg om sitt sju måneder lange opphold på Grini. De russiske fangene i distriktet ble også satt fri.

17. mai ble avviklet i litt regnvær, men hver eneste deltaker i barnetoget hadde et norsk flagg med seg. Under folketoget anslås det at rundt 4.000 deltok, «hele byen» var samlet på Kirketorget. Lektor Løksnes holdt talen.

Verdiene lagret i gruvene ble hentet ut i løpet av våren og sommeren. Dagbladet ansllo at verdien på alle varene var rundt 100 millioner kroner og mye uerstattelig.

LES DISSE SAKENE (LP TOTAL - KREVER INNLOGGING):