Gå til sidens hovedinnhold

Alle skal kunne gå på jobben med god samvittighet!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kongsberg Jazzfestivals styre har tatt en beslutning som utløser høye bølger når de sier nei til sponsorpenger fra våpenprodusenten Kongsberg Gruppen (KOG).
Mange er bekymret for de eventuelt negative konsekvensene, mens andre er mest opptatt av at dette er en modig og riktig avgjørelse for Kongsberg-samfunnet og for Jazzen.
Vi deler det siste synspunktet. Vedtaket i jazz-styret viser stort samfunnsansvar og kan bli et vendepunkt for Kongsberg-samfunnet og for den mektige «elefanten i rommet» i denne kommunen straks det er snakk om omdømmebygging og industriarbeidsplasser.

Vi mener det vil være lurt og riktig av KOG å ta signalet nå, i stedet for å bli fornærmet eller spille overrasket. Benytt denne modige bekymringsmeldingen fra Kongsbergs internasjonale kultur-hjørnestein til å ta grep.
Dette handler selvfølgelig om langt mer enn Jazzen. Det handler om hele Kongsbergs anseelse og ansikt utad. Men det handler også om arbeidsplasser og arbeidsfolks rett til å kunne gå på jobben med god samvittighet. Enten man er musiker eller industriarbeider.

KOGs ledelse pukker på at bedriften følger «verdens strengeste regler», men at dette er tilstrekkelig bekreftes ikke av andres undersøkelser. Kongsberg Fredslag og andre har her i avisa påpekt at både Riksrevisjonen og uavhengige organisasjoner er av en annen oppfatning.

KOG kan ta flere grep.
Et første grep ved å ta initiativ til at Norge vedtar sluttbrukererklæringer for all norsk våpenproduksjon og strammer opp kontrollen med våpensalg. Slik det er i dag har vi regler som begrenser hvem vi selger våpen til, men ikke et system som sikrer at disse reglene følges godt nok opp og heller ikke om våpen- og ammunisjonskjøperne videreselger våpnene. Det er ikke mange dagene siden Lp måtte dementere et oppslag om en slik handel – etter krav fra KOG.
Rødt ønsker et sterkt og uavhengig forsvar og en forsvarsindustri i forhold til dette. Men norske våpen skal ikke gå til å føre angrepskriger ute i verden. Derfor krever vi at det innføres sluttbrukererklæring for all våpeneksport fra Norge og våpen produsert i andre land av norskeide selskap.

Et neste grep som KOG kan ta er å gjøre omstillinger i produksjonen fra våpen til sivil produksjon. Dette er å ta samfunnsansvar, det vil sende sterke signaler ut i en krigstrøtt verden og gi merkevaren Kongsberg et framtidsrettet, nytt innhold.

KOG bør respektere sine ansatte ved å ta signalet fra et internasjonalt kulturliv på alvor. Alle skal kunne gå på jobben med god samvittighet! Kommuneledelse og lokalsamfunn bør lytte nøye til initiativet fra Jazzfestivalen heller enn å legge bredsida til uten tenkepause.

Ønsker du å kommentere denne saken? Sett deg inn i våre nye kjøreregler først!

Kjøreregler for nettdebatten

Du er personlig ansvarlig for ytringer du publiserer, og det er en forutsetning at du viser høflighet for andre.

Dette er våre kjøreregler, og brudd på disse kan gi utestengelse:

  1. Du må bruke ditt fulle og reelle navn i profilen.
  2. Diskuter sak, ikke person. Nedsettende kommentarer om andre personer eller spekulasjoner i folks motiver tillates ikke.
  3. Trakassering, hatske utfall eller trusler aksepteres ikke.
  4. Du må holde deg til tema. Forsøk på å avspore eller ødelegge debatten på annet vis vil medføre at innlegg slettes.
  5. Gjentatte postinger av samme budskap/innlegg vil bli slettet.
  6. Hold en saklig tone og dokumenter sterke påstander.
  7. Skriv kort. Vi tillater maks ca 1.000 tegn inkludert mellomrom. Lengre innlegg må sendes oss som leserbrev.
  8. Bruk seriøse kilder. Vi sletter innlegg hvor man gjengir og/eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier samt innhold tilbakevist av anerkjente faktasjekkere.
  9. Du må følge norske regler for opphavsrett.

De komplette debattreglene finner du her.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.