Denne høsten var pianisten Anja Lauvdal innehaver av det prestisjetunge oppdraget som Artist in Residence på Punkt-festivalen i Kristiansand.

– Bestillingsverket hun lagde til festivalen er vi så heldige å få høre på Kongsberg Jazzweekend, sier prosjektleder Truls Liang.

– Hva er igjen når grenser forsvinner? Grenser mellom land, mellom mennesker, mellom musikk og kunstformer, spør Anja Lauvdal.

Pianokonsert

School of Lost Borders begynte med at Anja ønsket å prøve å skrive en «pianokonsert», og å lage et verk som inkluderte en strykekvartett. Tidligere hadde hun samarbeidet med fiolinist Sara Övinge om et prosjekt med Nils Bech, og om Kjetil Bjerkestrands Stabat Mater, med Arve Tellefsen. De oppdaget en felles åpenhet for forskjellige typer musikk, med fokus på å ha det gøy, på lekenhet og på det ufullkomne.

– Jeg forestiller meg også at vi når mange grenser i livet vårt, vi er begrenset av vegger og når et slags grenseland, et overgangssted. Så grensene er egentlig ikke borte, de har blitt passasjer til andre steder. Diktet til Tor Ulven som heter «Strykekvartett» trigga en litt sånn følelse hos meg, sier Anja.

Flere instrumenter

Det begynner sånn: «Strykekvartett for halvt nedgravde instrumenter», og allerede der var jeg langt inni urskogen i en lysning en regntung ettermiddag, og det lukter mold.

– Verket er en pianokonsert. Som igjen har blitt til en piano, synth og trøorgel-konsert med strykekvartett, trommer og kontrabass. Det er gøy å jobbe med sånne formater, noe som fins fra før, og se det i sitt bilde, uttalte Lauvdal nylig til den digitale jazzblekka Now`s The Time.

LES OGSÅ:

Ragnhild (36) ny jazzsjef: – Dette er drømmejobben

Erik starter visehøsten

– Det blir en konsertopplevelse av de sjeldne når dette ensemblet fyller scenen på Kongsberg Musikkteater

– Vi får ikke noen stor folkefest på Kirketorget med maks 200 personer som står der med en meters mellomrom

– Selvfølgelig blir det workshop og barnekonsert