Nå er gravemaskinen tilbake i fossen igjen

Den gule gravemaskinen har begynt å jobbe i fossen igjen.

Den gule gravemaskinen har begynt å jobbe i fossen igjen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeidene i Nybrufossen ble kraftig forsinket da vannmassene kom i september.

DEL

Siden en sommerdag i juli jobbet Kongsberg energiselskap AS med å skifte ut buedammen i Nybrufossen. Halve elva måtte stenges av for vann, under rehabiliteringen av buedammens vestre del i Nybrufossen.

Avgjørelsen om å starte arbeidene i juli var ikke tilfeldig. Ofte er det denne måneden at vannstanden er lavest, og rapportene nordfra sa at sannsynligheten for flom er liten. Men så kom september...

Sa sammenligningen: Flommen før og nå!

Skulle vært ferdig

– Vi skulle vært ferdig med arbeidet i fossen nå, men vil er nødt til å gjenoppbygge fangdammen, for så å rydde steinfasadene og sette opp ny forskaling og begynne boring igjen. Det tar nok halvannen uke før vi er tilbake der vi var før den første flommen startet i begynnelsen av september, sier Per Bjørn Hardangen, daglig leder i Kongsberg Energiselskap, som står som byggherre.

Før vannet sank, og vannstanden kom tilbake til «normalen» har det vært umulig å gjøre noe med fossen, og skiltet til hovedentreprenør Buskerud Dykkerservice har stått midt i vannmassene.

– Vi er helt nødt til å starte prosjektet igjen nå, for vinteren er ikke langt unna. Nå kan vi ikke annet enn å starte med friskt mot, humrer Per Bjørn Hardangen.

Minst en måned forsinkelse

I 1990 ble buedammens østre side rehabilitert etter at deler av dammen raste ut. Det ble da bestemt at man kunne utsette rehabiliteringen av dammens vestre del noen år. I sommer, 25 år etter, ble det bestemt at jobben skulle settes i gang.

Da Laagendalsposten skrev om prosjektet i sommer, anså ikke Hardangen at arbeidsoperasjonen var spesielt krevende, og er kostnadsberegnet til rundt tre millioner kroner. I området i fossen som arbeidet pågår er det rundt to meter på det dypeste, med et snitt på rundt halvannen meter.

– Nå blir vi i hvert fall en måned forsinket. Som sagt, vi skulle vært ferdige nå, sier Per Bjørn Hardangen.

LES OGSÅ: Må vente på normalen

LES OGSÅ: En flom av videoer!

LES OGSÅ: Se - en flygende gravemaskin!

LES OGSÅ: Tørrlegger deler av elva i 2 måneder 

VIDEO FRA DEN FØRSTE FLOMMEN I SEPTEMBER:

    Per Bjørn Hardangen, daglig leder i Kongsberg energiselskap, sier de har gjort det de kan i Nybrufossen.

    Artikkeltags