Fredag 24. juni var det offisiell åpning av de oppgraderte utearealene i tilknytning til Lindrende enhet ved Skinnarberga helsehus.

Rolf Sørby, som gjennom mange år har vært, og fremdeles er, en av de frivillige som bidrar med mange tjenester på Lindrende enhet, fikk æren av å «klippe snoren» ved åpningen av det «nye» uteområdet.

Venner av Lindrende enhet Skinnarberga (VaLeS) hadde dugnad i fjor sommer med oppsetting av levegger for å skjerme uteplassen.

I år har uteplassen blitt fornyet med store blomsterkasser laget av ASVO og beplantningen har vært ivaretatt på en utmerket måte av Catrine Nilsen, Harmonien blomster.

Hensikten med fornyingen av utearealene er å bidra til økt livskvalitet, livsglede og en følelse av hjemlige omgivelser, for Lindrende enhets beboere og deres pårørende.

Terapeutisk hagebruk

Det er donasjoner fra bedrifter og enkeltpersoner som gjør det mulig for VaLeS å bidra med «det lille ekstra».

I det varme været har nyinnkjøpt aircondition og vifter til pasientrommene bidratt til et svalere og mer behagelig innemiljø. ¨

– Vårt neste store prosjekt er å kjøpe nye TV-er til rommene og gi beboerne tilgang til internett, sier styreleder for VaLeS Anne Høva Glenna.

– Vi skulle også ønske at den «nye» uteplassen kunne fått noen nye utemøbler. Vi har stadig små og store prosjekter vi ønsker å gjennomføre, men økonomien vår styrer selvsagt dette.

Spesialsykepleier, Kristian Imingen Skjellet, understreker at det finnes mye forskning på terapeutisk hagebruk. Funn viser at hageterapi, terapeutisk bruk av planter ute og inne, bidrar til symptomlindring. Estetikken og miljøet er en sentral del av lindrende behandling og omsorg. Lindrende behandling og omsorg handler om å gjøre livet best mulig.

Ønsker flere frivillige

Vi ønsker nye frivillige hjertelig velkomne. De vil få innføring i hva det vil si å være frivillig på en lindrende enhet. Våre frivillige bidrar med miljøtiltak: alt fra å vanne blomster, prate med pasientene, gå en tur med dem, servere f.eks. lunsj.

De ansatte som jobber på Lindrende enhet, anser de frivillige som et viktig supplement til dagliglivet for den som lever med sykdom, og de kan bidra til økt livskvalitet. Det er viktig for oss å presisere at frivillige ikke skal avlaste de ansatte med helsehjelp, men heller tilføre det lille, men viktige, ekstra.