NM arrangeres av Norges Optikerforbund i forbindelse med det årlige landsmøtet.

Til daglig arbeider Arnulf Myklebust mest med videreutdanning av pedagoger, optikere og annet helsepersonell ved Universitetet i Sørøst-Norge på Krona. Her har han vært ansatt de tre siste årene.

I fjor sommer flyttet han også til byen.

Bakgrunn

Arnulf Myklebust er en optometrist med en spennende bakgrunn. Han etablerte Holmlia optometri i Oslo, en klinisk virksomhet med spesialkompetanse på barn og syn, og synstrening. Til klinikken kommer barn og foreldre fra mange steder i landet. Arnulf har også jobbet med barn hos Statped i Oslo. Han tok doktorgrad på synsfeil hos for tidlig fødte barn – og er dermed en fagperson med svært spesiell kompetanse.

– Jeg følte nesten NM var laget for meg, smiler Arnulf, når vi treffer han i nesten folketomme lokaler hos optikerutdanningen i Krona.

Vanligvis holdes NM-finalen foran et par hundre entusiastiske kolleger fra hele landet på Norges Optikerforbunds landsmøte, men i år og i fjor ble det digital kåring. Selve NM-konkurransen ble gjennomført i to runder og det var antall riktige svar og tidsbruk som kombinert var avgjørende for at Arnulf Myklebust til slutt ble stående igjen som vinner.

100 spørsmål måtte besvares og mange av dem handlet om syn hos barn, et viktig tema som angår mange. Gjennom barndommen er det mange barn som har behov for synskorrigering og synshjelp. Vanligvis er det snakk om briller, men det kan også dreie seg om synstrening når hjernen tolker synsinntrykk på «feil» måte.

Syn hos barn

NM-general Hans Torvald Haugo er også fagsjef i Norges Optikerforbund. Han sier optikere gjør en veldig viktig jobb med å undersøke syn hos barn. Den siste offentlige undersøkelsen av synet til barn, skjer når de er fire år på helsestasjonen.

– Etterpå er vi avhengige av at foreldre, lærere eller andre følger opp slik at de får undersøkt synet, dersom det er mistanke om at ikke alt er slik det skal være. Norske optikere har god kompetanse på barn og syn, og henviser der det er nødvendig. For de fleste er det snakk om en enkel brille, sier Hans Torvald Haugo.

NM for optikere har blitt arrangert de 15 siste årene og det flotte vandretrofeet er et synlig bevis på at norgesmesteren i optometri holder til på Kongsberg. På andreplass kom May Gunn Brandsgard Kveum som arbeider hos Alliance optikk i Røyken og på tredjeplass Simon Dørheim som arbeider hos Krogh optikk i Tønsberg.