Opp igjennom årene har Laagendalsposten skrevet flere saker om brudd på helligdagsfreden. Gjerne i forbindelse med høytider som påske, pinse osv. Men helligdagsfreden gjelder også på vanlige søndager. Det skal nok litt til for at politiet skriver ut bøter hvis vinkelsliperen din bråker på en søndag, men de kan det. Og din definisjon av bråk, trenger ikke være lik som naboens.

Loven om helligdagsfred kan være god i teorien, men i praksis er den gammeldags og utdatert. Er du pensjonist, og har en litt mer fleksibel kalender enn mange andre– så kan jeg forstå at det er behagelig med rolige søndager i nabolaget. Men for mange småbarnsfamilier er den upraktisk - og helt sikkert for veldig mange flere også. De få timene man har til å klippe plenen eller sette opp det gjerdet, er ofte i helgene. At du ikke kan bråke hele søndagen, kan jo få hele tidskabalen til å rakne.

Så er jeg den første til å innrømme at det kan hende jeg har bråket for mye, ikke fordi jeg mener småbarnsfamilier er hevet over loven – men rett og slett på grunn av ren forglemmelse. Så er det jo vanskelig å vurdere hva som er for mye bråk på en søndag? Jeg tror mange yngre har et helt annet forhold til helligdagsfreden – på lik linje som at mange yngre ikke bryr seg om trusene henger ute til tørk en søndag morgen. Men, en sovende lov er det ikke – så lenge politiet fortsetter å få klager og tar tak i klagene.

Helligdagsfreden skal «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet». Og det er ikke bare i «kirketiden» på søndager at det skal være stille, det skal være stille hele søndagen fra 00.00-24.00. I tillegg til en drøss av andre helligdager. Jeg mener ikke at man skal bråke i tid og utide, eller starte sirkelsaga grytidlig verken lørdag eller søndag morgen. Men en lov om å at det skal være stille hele søndagen, det oppleves umoderne. Vi bor også i et samfunn med et enormt kulturelt mangfold – søndager er «hellig» for noen, men ikke for alle. Det er på tide å komme seg videre – kan vi ikke hvert fall ha en «slot-tid» hvor vi kan starte den kantklipperen på en helligdag?