Millioner av kunder er fredag rammet av at flere banker har problemer med nett- og mobilbank.

Det er Skandiabanken, Sparebank 1-gruppen og Sparebanken Vest som er rammet, skriver NRK Sogn og Fjordane.

Sparebanken Sør melder også om innloggingstrøbbel på sine nettsider.

I Sparebanken Sogn og Fjordane er over 100 000 kunder rammet. IT-sjef Geir Grime sier til NRK at det er en feil i bankens kjernesystem som påvirker all kommunikasjon mot nettbank, mobilbank og betalingsløsninger på kort.


Grime sier til kanalen at det jobbes på spreng for å løse problemene, og sier det ikke er knyttet noen risiko til feilen som har oppstått.

Felles IT-leverandør

Det er IT-giganten Evry som leverer kjerneløsninger til bankene.

– Vi har en feil i en sentral komponent i en stor maskin. Det gjør at man ikke får logget seg på nettbank og mobilbank, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman i Evry til E24.

Han informerer om at det er mulig å betale med bankkort i butikk med reserveløsning.


Remman har ikke oversikt over hvor mange banker som er rammet. Han opplyser at DNB, som også er Evry-kunde, ikke er rammet.
Feilen er lokalisert og Evry jobber med å rette den, sier kommunikasjonsdirektøren til E24.

– Alvorlig

Overfor VG bekrefter Skandiabanken problemene.

– Det er alvorlig. All kontoinformasjon er utilgjengelig. Visakort fungerer i butikk, men ikke i minibank og på netthandel, sier kommunikasjonsansvarlig Ole B. Larsen.

Skandiabanken utdyper problemene noe på sine Facebook-sider:

– Vi opplever dessverre at kontoinformasjon er utilgjengelig. Dette rammer saldo, overføringer mellom egne kontoer og regningsbetaling. Vi jobber med å rette feilen og beklager ulempene dette medfører for deg, skriver banken.

I 8.30-tiden kunne Skandiabanken opplyse at kort fungerer i butikk med reserveløsning.

Gjelder også posten

Problemene til Evry går også ut over postgangen i Norge.

– På grunn av teknisk svikt i overføring av produksjonsinformasjon ved terminalene, vil det bli forsinkelser i utkjøring av pakker i hele landet. Forsinkelsen gjelder både Klimanøytrale Servicepakker og Bedriftspakker. For stykkgods vil det bli begrenset utkjøring. Det må i tillegg påregnes forsinket utkjøring av Ekspress over natt, skriver posten på sine hjemmesider fredag morgen.