Betyr Kongsbergs nei til vindkraft også nei til eierskap i utbygger?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et leserinnlegg 10.10.19 ble politikerne i Kongsberg og Viken utfordret i forhold til hva de mener om eierskapet i Zephyr AS. Bakgrunnen for dette er at Zephyr AS er en aktiv utbygger av vindkraftverk, og Viken og Kongsberg kommune er en av flere eiere i firmaet. Eierskapet i Zephyr AS er fordelt som følger 50 % Øe vindkraft (Østfold fylkeskommune og kommuner i Østfold), 25 % av Glitre energi (50 % Vardar og 50 % Drammen kommune) og 25 % av Vardar vind (Buskerud fylkeskommune og kommunene i Buskerud). Så Kongsberg sitter med et eierskap som kommune og som en del av Buskerud fylkeskommune/Viken. Et eierskap innebærer et ansvar, håper politikerne ser sitt ansvar med tanke på eierskapet.

Torsdag 17. oktober ble rammeplan for vindkraft i Norge forkastet av regjeringen, noe helt sikker Kongsberg har bidratt til med høringssvar om planen. På NRK samme kveld var det debatt om vindkraft og den forkastede rammeplanen. Håper Kongsbergs politikere og Vikens politikere kjente på noen følelser når Birgit Oline Kjerstad (Leder nei til vindkraft Haram) deltok i debatten, og kjempet for å stoppe utbyggingen på Haramsøya. Zephyr AS er innehaver av konsesjon til utbygging vindkraftverk og er en aktiv pådriver for at den skal gjennomføres. Utbyggingen kan i dag ikke stoppes, da Zephyr har videresolgt prosjektet til finske Taaleri Energia.

Jens Ulltveit-Moe og Olav Rommetveit snakker fredag 18. oktober om hvor viktig det er at en fortsatt skal bygge ut vindkraft i Norge (Klassekampen 18.10.19). Jens Ulltveit-Moe er kjent for alle, men hvem er Olav Rommetveit? Det er administrerende direktør i Zephyr AS. Så i praksis står han frem og snakker på vegne av oss i Viken og Kongsberg om hvor viktig det er at det bygges vindkraft i Norge, for å gi mulighet til at vindparkene kan selges til norske eller utenlandske selskaper. I Zephyr sin portefølje er det åtte vindpark-prosjekter, som de har søkt konsesjon til, har konsesjon til eller har bygd ut. Av disse åtte er seks bygd ut eller som er ferdig godkjent, og av de seks er fem solgt til utenlandske eiere.

Er dette hva Kongsberglista, Senterpartiet og MDG i Kongsberg står for og ønsker? Er dette politikk Arbeiderpartiet, MDG og Senterpartiet i Viken ønsker å stå for?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken