Gå til sidens hovedinnhold

Biltema og Europris – folkevalgte uten skyld?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke kom nyheten om at Biltema legger ned i Kongsberg, og reaksjonene var mange, både i form av kommentarer på Facebook og i Laagendalspostens kommentarfelt, og leserbrev.

Et av leserbrevene er skrevet av Sig Johansen, og han skriver mye fornuftig. Dette innlegget er ikke noe tilsvar til det leserbrevet, men en kommentar til et par av våre lokalpolitikere som har bidratt med kommentarer i kommentarfeltet, Per Fossen Hals fra Senterpartiet og Njål Vigleik Johnsen fra SV. Begge to toer sine hender, og argumenterer for at de folkevalgte ikke har noe skyld for at Biltema nå forlater Kongsberg. Jeg synes argumentene deres halter litt, og har lyst til å se litt nærmere på dem.

Per Fossen Hals skriver at det ikke har kommet noen søknad om dispensasjon til politisk behandling, og at «Man kan mene mye om den handelsstrategien som ligger til grunn pr. i dag men det er nå sånn at den er der om man liker det eller ikke. Det var også noe alle partiene var enige om i sin tid.»

La oss først se på dispensasjon, det har jo Europris forsøkt tidligere. Sagaen om Europris på Rudsmoen er ikke ny, og hvis jeg hadde vært næringsdrivende hadde jeg lest meg nøye opp på den før jeg hadde satset på et prosjekt hvor man er avhengig av dispensasjon fra de folkevalgte i Kongsberg.

Jeg klarte ikke å finne årstallet for når Europris fikk dispensasjon for første gang, men i 2009 kunne vi lese at politikerne i UMU ikke ville fornye Europris sin dispensasjon. Dette førte til stor oppstandelse, blant annet en underskriftskampanje som samlet inn 2.281 underskrifter. I SSB sin årbok for 2009 kunne man lese at Kongsberg kommune hadde 24.384 innbyggere det året, så det var en ikke neglisjerbar andel av innbyggerne i kommunen som skrev under. I kommunevalget 2011, to år senere, tok Høyre andreplassen med 2.269 stemmer og 18,5 prosent av stemmene. De folkevalgte tok til fornuften i 2009, men det tok altså underskrifter tilsvarende over 18 % av stemmene med neste kommunevalg.

I slutten av 2018 kunne vi lese at Europris skulle inn Sølvparken, men at de fortsatt skulle beholde butikken på Rudsmoen, men slik ble det ikke. Et forslag til ny reguleringsplan ble avvist i UMU, den midlertidige dispensasjonen gikk ut og Europris på Skollenborg er nå historie.

Med dette i bakhodet hadde jeg vært veldig skeptisk med å satse noe på et prosjekt som krever dispensasjon, og risikere at jeg bare får midlertidig dispensasjon som politikerne trekker tilbake om 5 eller 15 år.

Og for meg og mange andre handler ikke dette om bare Biltema eller Europris, men selve politikken med all detaljhandel i sentrum, og en alt for snever definisjon av hva som er plasskrevende varer. En definisjon som gjør at man mener virksomheter som Biltema og Europris ikke faller inn under denne definisjonen, samt et ullent beslutningsgrunnlag.

Og da blir det litt tafatt når jeg leser at «handelsstrategien nå en gang ligger der», og at alle var enig i den i sin tid. Som skrevet tidligere var antall underskrifter for å beholde Europris på Rudsmoen litt mer enn antall stemmer Høyre fikk som nest største parti to år senere. Og hvis man ser på kommentarene og leserbrevene som omhandler Biltema og Europris, er det mye som kan tyde på at flertallet av de folkevalgte er på kollisjonskurs med folkeopinionen i disse sakene.

Når politikere eller administrasjon forsvarer den nåværende handelspolitikken hører vi ofte at de får skryt av andre for strategien eller at det hadde vært flere tomme lokaler i sentrum dersom man hadde ført en annen politikk, men det er lite harde fakta å se. Hvor mange flere tomme lokaler hadde det vært med en annen politikk? Er dette noen man vet, eller er det «fingeren i været»?

Jeg savnet særlig fakta når det gjelder handelslekkasje ut av kommunen. Uansett hva man skulle ønske og håpe, så ligger ikke Kongsberg i et vakuum, men har nabokommuner på alle kanter. Og når disse nabokommunene har tilbud man ikke har i Kongsberg så vil folk handle utenfor kommunen.

Personlig kommer jeg til å kjøre til Mjøndalen for å handle på Biltema når de legger ned i Kongsberg, og da kommer jeg også til å handle annet der også når jeg først er i området. Plantasjen? Ligger rett ved siden av Biltema i Mjøndalen. Skulle jeg hatt noe på Elkjøp? Elkjøp ved Buskerud Storsenter har overflateparkering på samme plan rett utenfor, jeg slipper trange parkeringshus hvis jeg skal kjøpe noe plasskrevende.

Men handelslekkasje til Eikerbygdene blir knapt nevnt av de folkevalgte, er det fordi man ikke har noe fakta på dette, eller ignorerer man det bare? Jeg har tidligere prøvd å spørre en av de folkevalgte om dette i kommentarfeltet på Laagendalsposten, men fikk da jeg vil kalle et «god dag mann økseskaft»-svar tilbake. Jeg fikk ikke svar på spørsmålene mine angående konkrete data om handelslekkasje, men svar om at å la Biltema og Europris etablere seg utenfor sentrum ville bety at man ikke vil kunne nekte butikker som Lindex og Cubus.

Hvis man ikke ser en vesensforskjell på vareutvalget til Biltema og Lindex og hvordan kommunen kan definere Biltema som plasskrevende varer men ikke Lindex, så tror jeg vi har tapt.

Njål Vigleik Johnsen fra SV mener de som kritiserer de folkevalgte retter baker for smed. Han skriver blant annet at både SP og KBL har gått til valg på å ta hele kommunen i bruk, men fakta er at SP skrev følgende i sitt valgprogram for 2019-2023: «Detaljvarehandel skal fortsatt foregå i Hvittingfoss og Kongsberg sentrum, med unntak av dagligvarehandel. Volumkrevende varer utenfor sentrum», og KBL skriver følgende i sitt program «Følge opp kommuneplanen 2018–2030 og de tilhørende strategiene for industriutvikling, reiseliv, handel og landbruk.» Ingen av de skriver noe om revurdering av hverken definisjonen på plasskrevende varer, eller hele handelsstrategien til Kongsberg.

Til slutt, så må jeg le litt av ironien av at vi nå med ordfører fra Kongsberg og Sandsvær Senterparti opplever at arbeidsplasser flyttes fra Øvre Sandsvær til Kongsberg sentrum som er tilfellet med Europris. Ikke helt i overenskomst med anti-sentraliseringspolitikken til Vedum?

Kommentarer til denne saken