Bingeplass, kommunen og miljøvern

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Utbyggingsprosjektet på Bingeplass har påført naturmiljøet ved og i Lågen massiv skade. Hvordan har dette kunnet skje? Kommunen har en miljøvernkonsulent hvis oppgave det er å forhindre hva leder av Naturvernforbundet i Kongsberg, Øyvind Stranna Larsen, beskriver i Lp som «en lokaløkologisk katastrofe». Det skal være en selvsagt oppgave for en kommunal miljøvernkonsulent å ettergå dette utbyggingsområdet i forkant, idet området er sårbart for utglidning på grunn av labile sandmasser som silt, slik Ivar Lie har påpekt i et leserinnlegg i Lp, og stedet har utrydningstruet elvemusling og gyteplass for ørret.

At Ivar Lie og Stranna Larsen skal måtte fortelle miljøvernkonsulenten dette, er uholdbart. Miljøvernkonsulenten burde umiddelbart ha grepet inn mot PKs billigløsning, som å legge bekken i et rør som nødvendigvis måtte forårsake store miljøskader ved utgraving og transport ut i Lågen av nedenforliggende løsmasser. Man behøver ingen spesialkompetanse for å forstå at dette måtte gå galt, og skulle ha vært stoppet: «At de ikke har forstått at dette kom til å skje», er helt utrolig», sier Stranna Larsen til Lp, og tilføyer at livet i bekken er drept og levestedet er ødelagt. I tillegg kommer skade på en hel evje, Skriverplassevja, som er blitt fylt opp. Her har utbygger åpenbart fått ta seg til rette, uten kommunalt inngrep.

Stranna Larsen er forbauset over at prosjektet er blitt planlagt på denne måten, åpenbart med miljøvernkonsulentens involverte godkjennelse. Et av de styggeste utbyggingsprosjektene jeg har sett i Kongsberg, med hensyn til miljøpåvirkninger av erosjon og utglidninger, uttaler Stranna Larsen. Det sier sitt. Godkjennelsen må åpenbart også ha omfattet den utførte hogst kloss inntil bekkeløpet, slik at erosjonen har fått fritt spillerom. Igjen en grov feil, og dessuten ulovlig, idet vegetasjon og trerøtter hindrer utglidning av masser. Det burde være elementært. Det er slik sanddyner bindes i kystutsatte støk.

Det kan være interessant å få miljøvernkonsulentens svar i Lp på hva han har foretatt seg i forkant av utbyggingen for å advare og verne området, for å unngå og forhindre den ødeleggende skade som, helt unødvendig, er blitt påført et flott naturmiljø og det biologiske mangfoldet. Dessuten, hva han har foretatt av kontroll med arbeidet på stedet. Slikt må nødvendigvis høre inn under en miljøvernkonsulents kompetanse og oppgaver. Hva er ellers hensikten med kommunalt miljøvern?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken