Onsdag er siste dag i rettssaken mot Espen Andersen Bråthen, som har gått i tingretten i Hokksund siden 18. mai. Store deler av rettssakens siste dag var viet til bistandsadvokatenes prosedyrer.

– Handler ikke om erstatning

I prosedyrene kom det fram at flere av de fornærmede har slitt psykisk i etterkant. For noen har det gått utover jobb eller studier, flere har trengt helsehjelp, mens andre ikke orker å prate om det.

Bistandsadvokatene til flere av de fornærmede som ble skutt etter av Bråthen, argumenterte i sine prosedyrer for en skjerping av tiltalen, fra grove trusler til drapsforsøk.

Blant annet understreket bistandsadvokat Berit Anne Borgen at ingen av hennes klienter har snakket om erstatning på noen måte, og at det ikke er motivasjonen. Det handler i stedet om å bli «trodd» for sine opplevelser, og følelsen av at dommen blir riktig.

Bistandsadvokat Borgen trakk også fram jenta på fem år som satt i bilen utenfor Extra-butikken, mens moren ble skutt etter med pil rett ved siden av. Femåringen ble ikke tatt med i tiltalen, noe foreldrene har tidligere uttalt at de ser på som uforståelig.

– Resultatet er gitt

Før aktoratet la ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern tirsdag, ble det også klart at statsadvokatene ikke kom til å følge ønskene fra flere av bistandsadvokatene om å skjerpe tiltalen mot Bråthen på flere av punktene.

Dette tok bistandsadvokat Haakon Fredrik Borgen tak i da han startet sin prosedyre onsdag.

– Vi mener det både objektivt og subjektivt er snakk om drapsforsøk. Resultatet av saken, totalt sett, er gitt. Bråthen skal jo domfelles for fem drap, men for at dommen også skal bli riktig, er det viktig at det skal domfelles for drapsforsøk der det har vært det de har opplevd, sa Borgen i retten, skriver NTB.

Beviskravet

Aktor Andreas Christiansen kom med en kort merknad mot slutten av dagen, og sa at påtalemyndigheten må veie tiltaltes forklaring opp mot de øvrige bevisene.

– Sånn er det i enhver straffesak, også i denne. Det er ingen prestisjesak fra vår side, men vi må forholde oss til beviskravet og hva som kan bevises utover enhver tvil, sa Christiansen.