Bevern-løperen fikk ikke fornyet tillit på elitelaget etter forrige sesong, og sikret seg deltakelse i verdenscupen etter sammenlagtseieren i IBU-cupen.

Dermed stilte han med startnummer 77 og nær sagt kniven på strupen i Finland tirsdag, men kongsbergkaren gjorde jobben og leverte med 19 av 20 mulige treff.

Avanserte

Erlend pleier å åpne litt rolig og gjorde det også i Kontiolahti tirsdag, men på standplass bare datt blinkene ned og da han kom inn til siste stående skyting, hadde han 15 treff og lå på sjetteplass, men muligheten for å blande seg inn i medaljekampen var så absolutt der.

Dessverre ble det bom på det tredje skuddet, men han traff på de fire andre og da kunne han gå inn til tiendeplassen, 2,11 minutter bak vinneren Martin Ponsiluoma som også hadde en bom.

– Jeg er veldig fornøyd, sa Bjøntegaard til TV2 etter løpet.

– Erlend leverte et solid løp, konkluderte Ole Einar Bjørndalen, som er ekspertkommentator for TV2.


– Mer å gå på

– Dette var meget bra! sier Harri Luchsinger, som er Erlends gode hjelper og trener.

– Å skyte 19 treff i åpningen var over forventet selv om jeg vet han har hevet seg mye på skytebanen i høst. Å gå verdenscup gir et annet press spesielt for Erlend nå og skyte 19 da er meget bra. Han skulle ta det litt rolig og når han ikke er helt i topp form enda og ikke har helt rå skytetider blir han litt bak i tid. En god start, vil jeg si som gir litt ro til å bygge videre

– Det viktigste var at Erlend skjøt 19 og meget bra på liggende skyting, noe han slet med i fjor

– Litt surt

Sturla Holm Lægreid ble beste norske skiskytter på 6.-plass i verdenscupåpningen i finske Kontiolahti. Martin Ponsiluoma tok sin første verdenscupseier.

Lægreid gikk inn til siste skyting i klar ledelse. De tre første skuddene gikk i blinken, men så kom det to bom. Han holdt derimot god fart i sporet og ble beste norske på sjetteplass, slått med 1.23,4 av den svenske vinneren. Lægreid har vunnet de to siste sesongåpningene.

– Litt surt, men jeg mistet fokus på siste skyting. Jeg er misfornøyd med at jeg ikke klarte å fullføre helt. Godt med en smell i trynet nå. Jeg gikk ut på sisterunden og irriterte meg over de to bomme på siste stående. 18 av 20 treff er jo ikke helt bak mål, så hvis dette er en dårlig dag så lover det bra, sa Lægreid til TV 2.

Vetle Sjåstad Christiansen var den som skjøt best av de norske, men han holdt ikke helt samme fart i sporet og endte på plassen bak Lægreid. Erlend Bjøntegaard traff på 19 av 20 skudd og endte på 10.-plass.

– En god gjennomføring og en stor opplevelse. Litt overrasket over at det ikke gikk fortere i sporet, sa Bjøntegaard.

Fikk løpet tidlig ødelagt

Johannes Thingnes Bø fikk ødelagt løpet sitt med to bom på første liggende. Den suverene verdenscupvinneren totalt sist sesong hadde også to bom på første liggende og havnet på 12.-plass.

Han fikk også en bom på første og siste stående og endte opp med fire tilleggsminutter.

– Jeg synes jeg hadde et bra løpsopplegg. Jeg hadde krefter hele veien og gode ski. Jeg synes jeg ikke var mer enn 80 prosent på standplass og hadde ikke roen jeg har hatt de siste ukene. Jeg tror det bare var at jeg hadde en dårlig dag, forklarte Thingnes Bø.

Ponsiluoma hadde bare én bom og var klart bak Lægreid inn til siste skyting. Han gikk i mål 37,2 sekunder foran den sveitsiske overraskelsen Niklas Hartweg som var feilfri på standplass. Tredjeplassen gikk til tyske David Zobel. Han vant den tyske sesongåpningen og var en som TV 2s ekspertkommentator Ole Einar Bjørndalen advarte mot foran start.

– Det er fantastisk å vinne. Heftig å starte sesongen slik. Det er stort. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, sa svensken til TV 2.

Storebror Bø sprakk

Johannes Dale lå også godt an, men avsluttet med to bom på siste stående og falt ned over på listene og endte på 16.-plass.

Filip Fjeld Andersen bommet hadde en på hver av de to stående skytingene. Han havnet like utenfor topp 20.

Tarjei Bø var godt med i teten etter de to første skytingene, men to bom på den andre liggende skytingen ødela for en topplassering. Helsvart ble det på siste stående da han sprakk fullstendig med fire bom. Han endte nesten seks minutter bak vinneren i mål.

– Det hjelper ikke å sutre. Nå har jeg opplevd å lede halvveis og havne nede rundt 60. Jeg var nok litt tom i toppen på den siste skytingen, sa Bø.

Verdenscup skiskyting i Kontiolahti, Finland, normaldistanse tirsdag (antall tilleggsminutter i parentes):

Menn, 20 km:

1) Martin Ponsiluoma, Sverige 49.36,5 (1), 2) Niklas Hartweg, Sveits 0.37,2 min. bak (0), 3) David Zobel, Tyskland 0.59,3 (0), 4) Roman Rees, Tyskland 1.00,9 (1), 5) Sebastian Samuelsson, Sverige 01.02,8 (1), 6) Sturla Holm Lægreid, Norge 1.23,4 (2), 7) Vetle Sjåstad Christiansen, Norge 1.32,9 (1), 8) Vytautas Strolia, Litauen 1.37,1 (1), 9) Fabien Claude, Frankrike 02.07,5 (2), 10) Erlend Bjøntegaard, Norge 2.11,5 (1).

Øvrige norske: 12) Johannes Thingnes Bø 2.25,2 (4), 16) Johannes Dale 2.54,9 (3), 23) Filip Fjeld Andersen 3.21,4 (2), 53) Tarjei Bø 5.55,2 (6).