(Siste)

Kos og hygge har blitt trendy, noe som betyr at mange ønsker å bytte ut de hvite veggene med mørkere farger hjemme.

Det kan gi rommet en lun og koselig atmosfære, samtidig som mørke farger kan bidra til at andre interiørelementer, som kunst og møbler, kommer bedre fram.

Her er rådene fra ifi.no som kan hjelpe deg på vei til å lykkes med mørke farger:

1. Jobb med dype farger

Husk at mørkt ikke bare er sort, og at helt sort kan virke litt hardt og kaldt. Farger som dype grønn-, blå-, grå- og burgunderfarger er mykere og mer takknemlige å jobbe med.

Saken fortsetter under bildet.

2. Gå «all the way»

Skal du først skape drømmehulen, ikke vær redd for å gå for virkelig mørke nyanser. Mørkt er absolutt ikke ensbetydende med tungt og trist, så det er ingen grunn til å frykte mørket.

3. Ta utgangspunkt i øvrige farger

Har du møbler, kunst, tekstiler og tepper du gjerne vil ta vare på? Da kan det være en god idé å ta utgangspunkt i fargene som allerede finnes her når du skal velge tapet eller maling til veggen.

4. Tenk på belysning

Både naturlig lys og nok kunstig belysning er viktig. Riktig lyssetting kan gi en lun stemning, uten at rommet oppleves som altfor mørkt. Husk stemningsbelysning.

5. Kombiner farger og nyanser

Kombiner gjerne ulike mørke farger i like nyanser, eller lysere og mørkere nyanser av én farge. Kontrastfarger på detaljer kan gjøre rommet spennende, og bidra til at det ikke blir «kjedelig».

6. Kombiner mørkt med mørkt

Mørke gulv, møbler og tekstiler mot en mørk vegg kan skape dybde, binde rommet sammen og gi en lun og behagelig atmosfære. Har du mørke møbler, vil også øynene få mer ro hvis veggen er mørk.

7. Se opp for skarpe kontraster

Vil du kombinere mørke vegger med lysere interiørdetaljer, la gjerne de lyse fargene ha litt sort i seg, slik at kontrastene ikke blir for skarpe hvis du vil ha et rolig uttrykk.

8. Velg godt verktøy

Greng, det vil si det lille mønsteret malerullen etterlater på en malt flate, har en tendens til å synes ekstra på en mørk vegg. Velg derfor en høykvalitativ rull for jevne flater som gir lite mønster.

9. Tenk helhet

Er det et lunt interiør du er på jakt etter, husk at en mørk vegg ikke skaper et lunt interiør alene. Det er viktig å tilføre andre elementer, som overflater og tekstiler med ulike teksturer og forskjellig glans. Gardiner, tepper og puter setter prikken over i-en. (ANB)