(Siste)

Med tapet på veggene blir stemningen lys i høstmørket. Men før du kaster deg over rullene, er det lurt å dvele litt ved limet. For velger du rett lim, vil tapetseringen gå raskt og smertefritt. 

− Skal du henge opp et tapet som er tykt og tungt, trenger du et lim med nok styrke. Det kan være et kraftig vinyltapet eller et tapet med fiberbakside, på fagspråk kalt «non-woven». For å montere slikt tapet, tilfører du lim rett på veggen og monterer tapetet. Et lim med nok styrke gjør denne jobben enkel, sier Arne-Johnny Tveraabak fra Casco. 

Velger du derimot et sart og tynt papirtapet, bør du ifølge Tveraabak velge et ferdig blandet klisterlim. Det finnes også pulverlim for bruk til papirtapet, men han anbefaler et ferdigblandet produkt. 

− Det er fordi det er enklere å bruke. Hvis du påfører dette limet rett på veggen, må du huske at papirtapet må fuktes før det monteres på veggen, sier Tveraabak til ifi.no.

Et viktig råd til førstegangstapetserere er å velge et vinyl- eller fibertapet uten mønster. 

− Velger du et tapet uten mønster, er det nesten umulig å gjøre feil. Er du redd for at skjøtene skal komme til syne, kan det også være smart å male veggen med ett strøk i den samme fargen som tapetet, anbefaler Arne-Johnny Tveraabak. 

Akkurat hvor mye tapetlim som skal på veggen kan teknisk fagsjef hos Borge, Tom Rune Bergestuen, svare på.

− For det første må du bruke et godkjent «non-woven»-lim. Og så bruker du en vanlig malerrulle og ruller opp og ned på veggen. I hjørner, ved tak og fotlister bruker du en pensel. Hvis du kan skrive en «S» med fingeren uten at det renner, så er det nok lim på veggen. Gi limet noen minutter luftetid før du monterer tapetet, sier Bergestuen. 

Det er ikke noe hokus-pokus å tapetsere. Alle kan få det til. Bare pass på at du har riktig mengde lim. Ved å bruke for lite lim på veggen, kan du ifølge Bergestuen risikere at tapetet slipper taket. 

− Legger du derimot på for mye, kan det skje at limet trekker skjøtene på tapetet fra hverandre og gir en glipe. Med et rent, tørt, fast og ikke sugende underlag vil de aller fleste klare å tapetsere. Bruk tid og planlegg jobben godt, er Bergestuens oppskrift. (ANB)