(Siste)

– Det er en stor misforståelse at grått er nøytralt og tidløst. Grått er så til de grader uttrykk for vår tid, og er trend nå, sier fargeforskeren.

Hun tror mange hus males grå på litt feil premisser. Fordi vi ikke skifter farge på huset ofte, er det naturlig at vi vil finne farger vi kan trives med i mange år.

Angelo forstår godt det ønsket, men har ingen tro på at gråfargene, som har vært mote i ganske mange år nå, er noe mer varige enn andre motefarger.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi ønsker oss både noe tidsriktig og tidløst. Egentlig er det en umulighet, det er bare slik som går i salgspropaganda, sier hun til ifi.no.

Angelo mener media også har vært med på å skape dette forventningsbildet, for der har grått over lang tid konsekvent vært omtalt som nøytralt, tidløst, sofistikert og elegant.

– Det tidsriktige er det som uttrykker vår tid her og nå. Slik grått har gjort en god stund, og som antagelig kom som en motreaksjon på det fargerike 80-90-tallet, sier Angelo.

Hun mener det ikke er noe som tilsier at grått er mer varig enn andre motefarger.

Motene skifter, og vi endrer smak og oppfatning etter hva som er fint i takt med moteendringene. Det gjelder også gråfargede hus.

– Visst blir du lei grått også. Tenk bare på husene fra 80- og 90-tallet. Det som var fint da, holder ikke i dag, sier hun.

Men hva gjør vi da, hvis vi ønsker en nøytral farge på huset?

Fargeforskeren mener ingen farge er nøytral. Den må vurderes opp mot sammenhengen den inngår i.

– Det handler om kontekst, sier hun. Nøytralt kan det bli, hvis husfargen avstemmes godt i forhold til omgivelsene, enten det er natur eller bebyggelse. Den må ikke være mer fargesterk, mørkere eller lysere enn fargene rundt, mener Kine Angelo.

Fargeforskeren mener også det er en misforståelse at grått er et trygt og enkelt valg.

– Grått er slett ingen enkel farge. Alt det negative som kan skje med en farge, går oftest galt med grått, sier Angelo.

Utfordringen med gråtoner, og da spesielt de lyse til middels mørke nyansene, er at de snur seg etter alt rundt.

– De er svært sensitive og tar farge av lyset og omgivelsene. Derfor er det lett å få gulstikk, blåstikk, grønnstikk eller rødstikk i fargen. Er du uheldig, kan du ende med grånyanser som er «gusjete» eller fiolett helt utilsiktet, advarer hun.

Rett skal være rett, grå hus er ikke bare mote og trend. Vi har malt grå hus gjennom mange stilepoker både i bymiljø og landlige omgivelser. Forskjellen er at før hadde gråfargene en tydelig kulørthet.

– De var aldri helt akromatiske, det vil si nyanser med hvitt og sort uten farge. De tradisjonelle gråfargene har gjerne 1-5 prosent gult, rødt eller grønt i seg. Og skal man velge grått, bør man sikte seg inn mot slike gråtoner, avslutter Angelo. (ANB)