Gå til sidens hovedinnhold

Hyttetyvene stjeler mye mer enn før

Artikkelen er over 3 år gammel

De to siste årene har det blitt utbetalt rekordhøye erstatninger etter hytteinnbrudd.

Selv om antallet hytteinnbrudd går ned, gjør hyttetyvene mer hærverk og forsyner seg grovere enn før. Det går fram av skadestatistikk fra Finans Norge.

– Også i år kommer dessverre noen til å få seg en ubehagelig overraskelse når de kommer på hytta til påske. Jeg unner ingen å starte påskeferien med å rydde opp i rot og ødeleggelser etter kriminelle, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

I fjor utbetalte forsikringsselskapene en gjennomsnittlig erstatning på 28.200 kroner per meldte skade ved innbrudd i hytte eller fritidshus, mens tilsvarende beløp i 2016 var 29.700 kroner. De to siste årene skiller seg ut med vesentlig høyere erstatninger enn tidligere.

– Dessverre er det en del hærverk og ødeleggelser som hører med til hytteinnbruddene. Dette – sammen med at standarden på innbo og utstyr i hyttene stadig blir bedre – gjør at gjennomsnittlig erstatning øker, sier Clementz.

I fjor ble 1.459 innbrudd på hytter og i fritidsboliger meldt til forsikringsselskapene. En liten nedgang fra 1.532 hytteinnbrudd året før, ifølge bransjestatistikken.

– Hytteinnbrudd skiller seg fra boliginnbrudd på flere måter: Spekteret i det som blir stjålet er større. Mens innbruddstyver som går inn i boliger gjerne tar med seg små, verdifulle gjenstander som smykker og datamaskiner, har vi eksempler på hyttetyver som tar med seg hagemøbler, dyner, servise og filleryer. For noen år siden hadde vi faktisk et tilfelle der en hel favn med ved ble fraktet av gårde, forteller Sigmund Clementz. (ANB)

Kommentarer til denne saken