Forsiktig med fasaden

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det ville vært upraktisk om man skulle vist sitt sanne jeg i enhver sosial situasjon, men noen ganger er det vanskelig å legge bort fasaden man lager, spesielt i ungdomskulturen settes det opp sterke fasader som kan være vanskelig å legge fra seg.

DEL

Man legger på en slags fasade for en rekke forskjellige ting i hverdagen. Når man ikke er med familie eller nære venner er det noen ganger greit med selv-sensur, ellers kan man fremstå som uhøflig og man kan havne i mange ubehagelige situasjoner.

Fasade handler også om sårbarhet. Det er skummelt å vise sitt sanne jeg, fordi man er som menneske naturlig redd for å bli avvist. Da er det enklere å putte opp en likandes fasade som folk kan akseptere og ta interesse i. Man vil vise seg fra sin beste side, for folk man ikke kjenner så godt vil man fremstå som suksessfull, fullkommen, perfekt, for å bli akseptert i de sosiale gruppene man ønsker. Denne type fasade er fremtredende spesielt på Facebook og Instagram. På sosiale medier er det enkelt å fremstille det perfekte liv, slik som kjendisene og de glatte personene på magasin-forsidene blir fremstilt. På nettet legger man ut de bildene som får en til å se best ut, man høyner realiteten, fordi det er mer interessant, fasader er mer interessante, og vi lever i et samfunn hvor interessant blir verdsatt.

Problemet med fasaden kommer når man ikke lenger kan legge den fra seg. Kan man miste seg selv i sin fasade? Når sier du akkurat det du vil, egentlig? Dette er en påminnelse til å slippe fasaden litt oftere. Du har lov til å ikke være perfekt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken