Brannmann fikk en real overraskelse

  Slukkeren virket ikke helt som forventet

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Varabrannsjef Erik Rognli skulle teste en ny type brannslukkingsredskap. Flammene blusset opp i slukkeforsøk.

  DEL

  Varabrannsjef i Kongsberg, Erik Rognli testet slukkeren foran en gruppe kolleger. Han aktiviserte beholderen etter instruksene som fulgte med og rettet den mot en brennende sofapute.

  Flammene gikk noe tilbake til å begynne med, men da han senere rettet dusjen rett mot den ulmende puta, skjedde noe uventet. Flammene blusset opp med stor styrke.

  Dette ble filmet på video av Laagendalsposten - se videoen over!

  – Ikke akkurat imponerende, var varabrannsjef Erik Rognlis umiddelbare kommentar etter å ha testet produktet av typen Mangiafuoco.

  Test

  Brannvesenet ønsket å teste slukkeren etter å ha sett reklamen for den.

  – Vi ble nysgjerrige på denne nye slukkeren, og siden folk spør oss om slike ting, ville vi høste erfaringer for å kunne svare, sier Rognli.

   Produktet koster 499 kroner og selges i Kongsberg hos kjeden Elkjøp.

  – Jeg må si at jeg ble litt skeptisk. Nå må ikke dette på noen måte sidestilles med forskningsresultater, og konklusjonen min er derfor ikke bastant. Den må vi i så fall testes mer omfattende, sier Rognli.

  LES OGSÅ: Åtte gressbranner i distriktet

  Reklamen

  Produktet er markedsført som lite, hendig og vedlikeholdsfritt.
  «Den etterlater ikke pulver eller annet søl. Tvert om så suger en ny brannslukker oksygenet ut av flammene sånn at ilden dør ut. En ufarlig gass av kaliumnitrat er hemmeligheten», forteller reklamen.

  Dessuten spruter den ut slukkegassen i 100 sekunder. Det er mange ganger mer enn varigheten av et pulverapparat.

  LES OGSÅ: Slutt på brev fra feieren

  – Han bruker den feil!

  Det er selskapet Trygg Partner i Dal ved Eidsvoll som har agentur på Mangiafuoco i Norge.
  Importøren har sett videoen og svarer ganske umiddelbart at produktet ikke brukes i henhold til bruksanvisningen.

  – Den skal holdes 60 cm unna brannen. Ikke nærmere, poengterer Carl Jørgen Owre i Trygg partner. Når brannmannen stikker Mangiafuocoen helt inn i puten, så kan den starte brannen på nytt. Da den blir brukt feil, sier han.

  Owren viser til bruksanvisningen som er tydelig på dette. Kjeden Elkjøp som markedsfører varen bruker også dette argumentet.

  Nå hører det med at Trygg Partner selv, i denne infovideoen, også går nærmere enn nevnte 60 centimeter. I dette tilfellet (brann i et kar med brennbar væske) slukkes ilden.

  LES OGSÅ: Forsker på brann

  Utvikler varme

  – Grunnen til dette er at det utvikles noe varme ytterst på produktet ved bruk, skriver kommunikasjonssjef i Elkjøp Øystein A. Schmidt i en e-post etter at han har sett videoklipp fra øvelsen.

  – Brannslukkeren Mangiafuoco produseres av en anerkjent europeisk aktør og har gjennomgått flere omfattende og strenge tester før den ble lansert hos oss. Produktet selges også i mange andre land over hele verden og har slått godt an som en tilleggsbrannslukker. Fabrikken hvor Mangiafuoco lages er også ISO-sertifisert av Det Norske Veritas, skriver han.

  Schmidt poengterer at Mangiafuoco ikke er ment å erstatte tradisjonelt brannslukkingsutstyr.

  – Våre kunder skal til enhver tid være 100 prosent sikre på at de produktene de finner hos oss er av god kvalitet.

  – Derfor tar vi nå en ny intern runde når det gjelder Mangiafuoco for igjen å være 100 prosent sikre på at dette er et godt, trygt og sikkert kjøp, avslutter han.

  LES OGSÅ: Bli med inn i et brennende huset

  Har høstet erfaring

  – Jeg skal ikke påstå at denne ble brukt helt i henhold til bruksanvisningen. Poenget med øvelsen var å høste erfaringer. Vi ser likheter med CO2-apparater (gass) som vi bruker, bortsett fra CO2 ikke har varmeutvikling som begrenser hvor nær du kan gå. Men CO2 er heller ikke godkjent som eneste slukkemiddel i hjemmet, understreker varabrannsjef Rognli.

  – Det er en grunn til at det er et godkjenningssystem for brannslukkingsutstyr. Alt utstyr som får godkjentstempel i Norge er grundig testet, sier han.

  – At en sideeffekt ved feil bruk, kan føre til oppblussing av brann, er ikke vanlig om man bruker godkjent utstyr, sier Rognli.

  Er ikke godkjent

  – Uansett er dette produktet ikke godkjent som eneste slukkemiddel i hjemmet, sier Rognli.

  Han minner om at alle husstander skal ha røykvarsling og godkjent slukkemiddel.

  Det finnes forskjellige typer på markedet. Både skum- og pulverapparater og riktig montert husbrannslange (vann) er – med riktig stempel – godkjent slukkeutstyr og fungerer i de fleste tilfeller.

  – Et unntak er at man ikke skal slukke brann i smult- eller oljegryte med vann, understreker han.

  Direktoratet

  Lars Haugrud, senioringeniør, forebygging i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har også sett klippet.

  – Slukkeren kommer dårlig ut her, uten at dette må anses som en vitenskapelig test. Men dette viser bare at slikt tilleggsutstyr som ikke er testet og godkjent etter anerkjente standarder ikke kan stoles 100 prosent på, sier han.

  DSBs råd er å ha godkjent slukkeutstyr som er testet etter anerkjente standarder for å kunne være sikker på at det leverer den ytelsen det lover dersom man virkelig trenger det.

  Han sier at utstyr som ikke er godkjent skal merkes som tilleggsutstyr og anbefaler alle som lurer til å oppsøke nettstedet sikkerhverdag.no.

  Artikkeltags