Da brannvesenet ankom hadde beboerne gjort akkurat som de skulle og evakuert bygget.

– Heldigvis var det ingen brann denne gangen, men det er viktig å huske på at man oppfører seg som om det er en brann til det motsatte er bevist. Det å evakuere og ha et sikkert oppmøtested, som alle vet hvor er, er kjempeviktig, opplyser Fredrik Høe, brannkonstabel i Kongsberg brann og redning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han forteller at det var en av beboerne som hadde fått kommet borti og utløst en manuell melder som var årsaken til at brannalarmen gikk.

Brannvesenet sjekket rutinemessig og for sikkerhets skyld bygget før de trygt kunne skru av brannalarmen og konstatere at det var falsk alarm.

Rykket ut til næringsparken

Det var brannvesenet i Kongsberg sin andre utrykning søndag.

– Rundt klokka 13.00 i dag var vi i næringsparken, etter at en automatisk brannalarm hadde slått ut. Det viste seg å være en sensor på et sprinkleranlegg som hadde oppfatt trykkfall i lufta og heldigvis ingen brann der heller, opplyser brannkonstabel Høe.

Sprinkleranlegget hadde ikke løst seg ut i næringsparken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Øvde på tauredning

Når brannvesenet ikke rykker ut øver de på de ulike arbeidsoppgavene de kan møte på ute i felten.

Nylig hadde brannvesenet i Kongsberg øvelse i tauredning i Juelsgruve i Funkelia.

– Det er veldig viktig å få øvd på slike ting, slik at det sitter i fingrene og man føler seg trygg på, og vet akkurat hva man skal gjøre hvis en slik situasjon oppstår, forklarer Tore Rakvåg i Kongsberg brann og redning.

Han forteller at brannvesenet hele tiden på øver på det ulike utstyret de bruker.

– Tauredning går ut på å redde en eller flere personer opp fra bratte skråninger og ulendt terreng ved hjelp av tau. Vi øver også på trygg nedfiring hvis noen har falt ned et sted hvor det er bratt.

– Da er det viktig at både brannmannskapet som utfører tauredningen og vedkommende som blir reddet er sikret på riktig måte og at mannskapene føler seg tygge og forberedt på oppgaven, forklarer Rakvåg.

Se Kongsberg brann og redning øve på tauredning: