Onsdag er den sjette dagen i rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Da Bråthen skulle avgi sin forklaring på den første dagen i retten, avsluttet han brått og sa han ikke ville forklare seg mer. Verken den dagen eller senere i rettssaken.

Onsdag morgen skulle egentlig retten spille av opptak av Bråthens forklaringer og opplesning av hans forklaringer i avhør han har stilt i. Bråthens forsvarer Fredrik Neumann tok ordet og forklarte at Bråthen hadde fortalt sin forsvarer at han ville fortsette sin forklaring.

Det hadde Neumann fått beskjed om fem minutter før rettsdagen skulle starte.

Ville inn i boliger

Da Bråthen tok ordet, startet han med å beklage at han hadde drept de fem menneskene i Kongsberg. Han fortalte igjen at han skulle ønske de var i live.

Taktomslaget ble brutalt. Etter beklagelsen gikk han rett inn i detaljerte forklaringer på hvordan han utførte drapene i Hyttegata.

Han begynte med å fortelle at da han gikk ut fra Coop-butikken, tenkte han at han ikke hadde fått drept noen ennå og at dette «gikk litt dårlig».

– Jeg tenkte at jeg måtte gå inn i boliger og åpne dører, sa han.

Video: Arild R. Hansen

Han fortalte at han møtte noen personer på veien, og skjøt piler mot dem. Så røk strengen på bua og han kastet den fra seg og tok fram kniven.

Han gikk ned mot Hyttegata og kjente først på en dør. Den var låst. Deretter gikk han videre.

Bråthen forklarte seg videre i detalj om hvordan han drepte de fem personene med kniv - både inne i boliger og ute på åpen gate. To menn forsøkte å hjelpe kvinnen som ble knivstukket gata.

– Da tar jeg fram en kastekniv fra en slire i beltet. Jeg prøver å treffe, men bommer, forklarte Bråthen.

Overga seg etter varselskudd

Etter de fem drapene løp han inn i en bakgård i Hyttegata.

– Det kom tre politifolk gående. Jeg prøvde å kaste den lange kniven mot dem, men så at de var litt farlige, på en måte, så jeg kastet ikke med full kraft, sa Bråthen.

Han sa at politiet avfyrte et varselskudd og at han da overga seg.

– Hva tenker du om at du har tatt livet av fem mennesker, spurte forsvarer Fredrik Neumann.

– Jeg angrer jo veldig på det.

Bråthen har sagt litt om begrunnelsen for drapene, blant annet at han ville bli gjenfødt og at han var redd for å bli blind.

– Synes du det gir mening, nå spurte Neumann.

– Nei, jeg har tenkt på det i ettertid at det høres helt rart ut. Men jeg var sikker på at jeg skulle bli blind, derfor gjorde jeg det, svarte Bråthen.

Oppsummert

  • Espen Andersen Bråthen (38) er tiltalt for fem drap og elleve drapsforsøk på Kongsberg 13. oktober 2021.

  • Rettssaken startet i Buskerud tingrett 18. mai. Det er satt av rundt en måned til saken.

Følte seg overvåket

Han forklarte at han kjøpte bua for rundt to år siden for å beskytte seg selv, og at han har følt seg overvåket og forfulgt. Han sa også at han har vært mye alene de siste ti årene.

– Jeg fikk en litt dårlig start på livet og har prøvd å komme meg hele tiden. De vennene jeg hadde på ungdomsskolen så jeg ikke på som ordentlige venner. Jeg prøvde å reise meg opp alene.

På spørsmål om hvorfor han valgte å forlate leiligheten uten sko denne dagen, svarte han at hvis han hadde tatt på sko, hadde «de som overvåket leiligheten innhentet han og sett hva han skulle gjøre».

Han la til at han valgte å gå til Coop-butikken fordi han ikke hadde mat og at det var fem dager til han skulle få penger.

– Jeg ville prøve å skyte disse menneskene før jeg fikk penger igjen.

– Men det er tatt bilder av kjøleskapet ditt og det var masse mat der, sa Neumann.

– Det var ikke melk og sånt, svarte Bråthen.

Han ble også spurt om konverteringen til islam, men svarte at det ikke hadde noen sammenheng. Han fortalte at han på et tidspunkt besøkte en moske i Oslo, og trodde på det tidspunktet at han var en engel som skulle utføre et viktig oppdrag.

– Hva tenker du om det nå, spurte Neumann.

– Nei, jeg ser at det er masse rare tanker.

Video: Arild R. Hansen

– Medisinene hjelper

Fredrik Neumann sa til Bråthen at det virker som han skjønner mer nå og selv innser at ting han tidligere har forklart høres rart ut.

– Får du medisiner nå?

– Ja.

– Fikk du det tidligere?

– Nei.

– Tror du det har en sammenheng?

– Ja, de medisinene hjelper. Og jeg har tenkt mye når jeg har vært på Dikemark. At det hele bare virker så rart, alt det jeg har gjort, fortalte Bråthen.

Han sa han gjerne skulle vært foruten den dagen.

– Jeg angrer veldig på det jeg har gjort. Jeg skulle ikke ha gjort det.

Les også

Alle de usynlige sårene