Buskerud-mann (25) tiltalt for hvitvasking av over 10,5 millioner kroner

MÅ I RETTEN: Den 25 år gamle Buskerud-mannen er tiltalt for grov hvitvasking og må møte i retten i oktober.

MÅ I RETTEN: Den 25 år gamle Buskerud-mannen er tiltalt for grov hvitvasking og må møte i retten i oktober. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere bedrifter og privatpersoner skal være involvert.

DEL

(Drammens Tidende) BUSKERUD: En 25 år gammel mann er i Kongsberg og Eiker tingrett tiltalt for grov hvitvasking etter å ha satt to av bankkontoene sine disponible for mottak av til sammen 10.578.055 kroner i perioden 3. september 2015 til 24. oktober 2017.

Ifølge tiltalen har mannen mottatt pengene fra blant annet tre bedrifter i Nedre Eiker kommune og diverse privatpersoner. Kort tid etter at pengene ble mottatt på konto, skal 25-åringen ha tatt ut kontanter og noe skal så ha blitt overført til andre bankkontoer. De øvrige kontantene skal ha blitt overlevert til en ikke navngitt person, heter det i tiltalen.

Politiadvokat Heidi G. Neumann forteller til Drammens Tidende at det var Skatteetaten som anmeldte mannen.

– Vi får anmeldelser derfra, og så er det vi som etterforsker. Skatteetaten er tett på omstendighetene rundt penger på kontoer, sier Neumann.

Strafferammen for grov hvitvasking er inntil seks års ubetinget fengsel, ifølge Neumann. Hun ønsker ikke å kommentere tiltalen ytterligere da det fortsatt etterforskes i forbindelse med hvitvaskingen.

– Fint å bli ferdig

Den tiltalte mannen forteller til Drammens Tidende at han erkjenner forholdet og kommer til å gjøre det i retten når saken kommer opp i oktober.

Han forteller at han har tenkt mye på saken de siste årene, og at han gjorde det fordi han trengte penger.

– Det blir fint å bli ferdig med saken. Bare få dommen og bli ferdig med det, sier mannen.

Mannens forsvarer, Ole Magnus Strømmen, ønsker ikke å kommentere tiltalen mot sin klient utover det at han har erkjent delvis straffskyld til politiet.

Oppdages under skattekontroller

Skatteetaten ved avdelingsdirektør for skattekriminalitet, Erik Nilsen, forteller at de ikke kan kommentere enkeltsaker. På generelt grunnlag forteller Skatteetaten at de normalt finner saker om hvitvasking i forbindelse med skattekontroller, for eksempel ved gjennomgang av regnskaper.

– Skattemyndighetenes oppgave er å kontrollere om det er innrapportert riktige skatter og avgifter. Ofte avdekker vi at det er unndratt skatt og avgift, og i mange tilfeller oppdager vi andre straffbare forhold enn skattesvik og bokføringsovertredelser. For eksempel hvitvasking eller andre økonomiske forbrytelser, skriver Nilsen i en e-post.

Ifølge ham er hvitvasking et selvstendig straffbart forhold, og det er politiet som vurderer hvilke overtredelser som er straffbare.

– Hvitvasking er svært alvorlig og straffes like strengt som andre økonomiske forbrytelser som skattesvik, regnskapsovertredelser, underslag og bedrageri med fengsel i inntil seks år, skriver Nilsen.

Artikkeltags