Ikke siden BK-jenta Venke Hatlebergs tid på 80-tallet har Numedal hatt en kvinnelig langrennsløper i landslagsdrakt.
– Forskjellen er stor, sier 25-åringen, som vi møter på Radisson-hotell på Beitostølen hvor hun og de andre landslagsløperne møtte de norske mediene foran helgens nasjonale langrennsstart på Beistostølen denne helga.
I fjor var Karoline en del av regionlaget, Team Elon, og da møttes vi til en prat i resepsjonen på ett av de andre hotellene i turistbygda øverst i Valdres.
For da var hun eneste jenta på laget. Nå er hun én av flere «sultne» jenter på rekruttlaget, som vil gi de etablerte på elitelaget skikkelig pes og kamp om plassene i troppen til VM til Planica seinere i vinter.
Takknemlig
Vi leser og hører om idrettsstjerner som tjener millioner og det gjør også de beste langrennsløperne, men de er ikke mange.
Karoline tilhører en stor gruppe som satser mer eller mindre på fulltid og ikke vil figurere høyt på skattelistene.
– Men jeg klarer meg, sier Rollag-jenta, som er bosatt på Lillehammer og er i ferd med å fullføre PPU-utdannelsen på Hamar.
– Når jeg er ferdig der, kan jeg vel kalle meg gymlærer, sier Karoline og ler.
– Det er godt å ha en utdannelse og noe å falle tilbake på hvis det ikke går som jeg håper på i skisporet.
Rollag-jenta, som representerer Vargar på Voss, har god støtte i hjembygda Rollag.
– Det er mange både enkeltpersoner og firmaer der som støtter meg økonomisk. De er like viktige alle sammen for meg enten de betaler 500 kroner eller 10.–15.000 kroner. De gjør at jeg har muligheten til å drive med det jeg liker aller, aller best, nemlig å få gå skirenn.
Kunne blitt fotballspiller
Årsklassen hennes i Buskerud skikrets var knallhard. Anført av Marte Klausen, som var den alle skulle slå.
Karoline var også blant dem, men måtte finne seg i å kjempe om plassene nedover på resultatlista, men hun klatret stadig høyere og høyere opp på lista.
– Nå er det bare meg igjen. Alle konkurrentene fra den gang har lagt opp.
For hun skikkelig jordnære jenta fra Rollag, som etter å ha blitt nummer ti i Hovedlandsrennet på Savalen, da hun gikk i 10. klasse bestemte seg for å satse på langrenn.
– Jeg så jo at jeg ble bedre og bedre.
Det ga blod på tann.
– Hadde jeg ikke blitt skiløper, hadde jeg nok fortsatt med fotball, sier Karoline, som har en bror som bor og jobber i Bergen og som spiller fotball i Gneist, som nå rykket opp til 3. divisjon.
Pappa Sigurd har fortid som fotballspiller og er trener, mens mamma er minst like allsidig og har blant annet en kongepokal i premiehylla, som hun fikk etter å ha vunnet NM i fjelltelemark-kjøring.
– Jeg har utrolig mye å takke dem og resten av familien for. Jeg hadde aldri vært der jeg er uten deres støtte og hjelp, sier Karoline., som prøvde seg nær sagt på alt som var av idretter.
– Jeg er veldig glad for at jeg fikk prøve meg på så mye. Det har vært viktig, sier Karoline, som synes det er synd at mange spesialiserer seg altfor tidlig.
Spent
Hun er spent foran langrennsstarten.
– Jeg synes det har gått litt trått i sommer og høst, men at det løsner litt nå.
Hun har gått litt på snø i Idrefjãll i Sverige og litt her på Beitostølen i forrige uke.
– En vil alltid ønske at en har gått mer på snø før det braker løs, innrømmer 25-åringen.
I «potten» på Beitostølen ligger blant annet deltakelse i verdenscuprennene på Lillehammer
Og havner Karoline rimelig høyt oppe på listene etter 10 kilometer i klassisk stil lørdag og ikke minst spesialøvelsen 10 kilometer i fri teknikk søndag samt gjør det bra i norgescuprennet på Gålå helga etter bør hun være på verdenscuplaget til konkurransene på Lillehammer første helga i desember. Her er det nettopp 10 kilometer i fri teknikk, som er hennes supergren, og 20 kilometer med skibytte som står på programmet.
– Jeg håper å få noen gode svar her på Beitostølen, sier Karoline.
Og sesongens store mål er VM i Planica, men hun vet at nåløyet er trangt, men at muligheten er der hvis alt går som hun håper.
– Spennende løper
– Karoline er en spennende løper, sier Torgeir Bjørn, NRKs ekspertkommentator.
– Hun bør absolutt kunne blande seg inn blant de ti beste på 10 kilometer fri i verdenscupen, mener NRK-eksperten, som har Karoline blant de fremste outsiderne denne sesongen.
Rollag-jenta har for øvrig gått sju verdenscuprenn i karrieren og har en 22. plass fra Falun sist vinter som karrierebeste og det på spesialøvelsen 10 kilometer fri.