(Fremover): Cato Bye Johansen jobber til daglig i Forsvaret, men nå har han fått en tilleggsjobb.

– Jeg skal være vert for turister som vil oppleve hvordan det er å være på en norsk hytte på fjellet. Jeg skal hente de besøkende på flyplassen, lage alt fra frokost til middag, guide dem på turer og sørge for at de har det de trenger for å kunne overleve på fjellet, forteller Johansen som legger til han at han veldig god til å lage mat.

– Men hvordan skal du være vert samtidig som du har fulltidsjobb?

– Planen er å opparbeide meg avspasering og legge opp til at jeg har fri når noen vil låne hytta. Utlån av hytta blir også lagt til når jeg har ferie, så jeg tenker at det skal gå helt fint. Tar det helt av må jeg vurdere hva jeg skal gjøre.

Liten skitur

Fredag møter Fremover Johansen og hunden Cæsar på parkeringsplassen hvor veien inn til Bjørnfjell stasjon går. Det fyker og ryker, er oppholdsvær og sju kalde. Veien inn til selve stasjonen pleier ikke å bli brøytet på vinteren, så herfra må man ta føttene fatt for å komme til hytta som ligger rundt én kilometer fra parkeringsplassen. Fredag formiddag valgte Johansen og Fremovers journalist den letteste metoden, nemlig ski.

– Når jeg tar med turister blir vi nok å gå på truger. Jeg ser for meg at store deler av kundemassen blir folk som kanskje ikke er så gode til å gå på ski, eller som aldri har hatt ski på føttene. Da er det lettere at jeg tråkker vei til fots, forteller narvikingen og humrer.

Turen fredag tok 17 minutter på ski. Føret var nokså bra, noen harde partier som vinden har laget og ellers myk snø. På de 17 minuttene ble det lagt inn en del stopp til fotografering og prating. I et relativt rolig tempo tar nok ikke turen mer enn 10–12 minutter på ski.

Det er bare en liten bakke på turen. Med litt blå Swix under fjellskiene var det barneskirenn å gå opp den, og er en bakke alle som har litt erfaring på ski kan klare.

Oppussingsprosjekt

Etter en flott skitur i fint vintervær, kommer man til hytta som ble ferdig oppusset i desember 2019. Hytta som Johansen og familien kaller Ulvehiet, overtok Johansen fra sin far i 2015. Det var da oppussingsprosjektet begynte.

– Vi ville ha en litt større og mer moderne hytte, så da var det bare å hive seg rundt, forteller narvikingen som har gjort all jobben selv.

Hytta er nesten doblet i størrelse, taket er hevet og det er nye gulv og vegger. Det er bare litt av det som er blitt gjort med hytta.

– Hadde jeg visst på forhånd at det var så mye som måtte gjøres, er det nesten så jeg like godt kunne startet med ei kanne bensin og en fyrstikk og bare brent ned hytta og startet helt fra grunnen, sier Johansen og flirer.

– Blant annet har jeg måttet pumpe ut over 600 liter vann fra under hytta. Bare det i seg selv var et stort prosjekt.

Ti sengeplasser

Vel inne i hytta brer lukta av nytraktet kaffe, vedovn og røkt reinkjøtt seg, samt lukta av en våt hund. Hytteverten har dekket opp lunsjbord med smoothies, juice, røykelaks, polarbrød, rundstykker, sveler, eggerøre, souvas (røkt reinskav) og masse annet pålegg. Det minner faktisk om en skikkelig hotellfrokost og det bevise at Johansen virkelig kan lage mat.

– Det er slik mat gjestene her skal få servert. Mat jeg har laget og som er typisk norsk.

Hytta har sengeplasser til ti personer, men hytteverten anbefaler at man ikke er flere enn seks der omgangen.

– På grunn av at hytta ikke er kjempestor, er det best om man ikke er så mange på en gang. Det blir litt mer komfortabelt på den måten.

Hytta består av to soverom, bad med dusj og vask, et rom med Cinderella forbrenningstoalett, kjøkken med alt man trenger for å lage et herremåltid, stue med sofa og godstoler og vedovn.

– Hvis man er ti stykker, hvor skal alle sove?

– Det er plass til tre stykker på det ene soverommet og to på det andre. I tillegg har man fem soveplasser der oppe, sier hytteverten og peker opp i taket.

Oppe i taket finnes det en hems som ser ut som ei lita hytta. På hemsen er det madrasser og en liten skjerm man kan se film på. I tillegg finnes det en stor hengekøye som henger oppunder taket, rett over stua.

– Men TV har dere ikke her?

– Nei, jeg vil ikke ha TV på hytta. Hvis man til nød vil se på film har vi et lerret og en projektor vi kan koble opp og se film på via Netflix.

Ulvehiet

Hytter på Bjørnfjell er ofte av det primitive slaget. Ikke har de innlagt strøm eller vann, de er små og har gjerne utedo. Slik er det også på Ulvehiet. Ulvehiet som de fleste andre får strøm via solcellepaneler, aggregat og vindaggregat. Vannet må de som alle andre hente selv. Men selve hytta kan ikke defineres som primitiv.

– Vi har en beholder som rommer 60 liter vi kan fylle og bruke av. Den er koblet slik at vi får vann i vasken og dusjen, men vi merker jo at vi er veldig sparsomme med vann når vi er her oppe, så det er ikke alltid vi henter så mye vann. Vi henter bare det vi trenger, sier 46-åringen.

Grunnen til at Johansen «bare» har en dunk på 60 liter er fordi man må ha utslippstillatelse hvis man har mer en 60 liter vann. Har man mer enn 60 liter blir det sett på som innlagt vann, og da må man søke om utslippstillatelse.

Hytta er utsmykket med mange spotter, og har strøm til blant annet en kaffemaskin. Badet er fliselagt med eget dusjrom, og hele hytta er isolert med 15 centimeter isolasjon.

– Jeg tenkte at når jeg først skal bruke mye tid, energi og penger så skal det gjøres skikkelige. Dermed ble det kaffemaskin, stort kjøleskap, gasskomfyr med fem bluss, spotter og et fint bad, forklarer Johansen.

– Hvorfor har dere kalt hytta Ulvehiet?

– Familien ble enige om at hytta måtte ha et navn. Så under et familieråd sa ungene våre at den måtte hete Ulvehiet, og da ble det. Enkelt og greit.

Bratt læringskurve

Ideen om å leie ut hytta fikk narvikingen gjennom et vennepar som bor i Bergen. De leier ut sin hytte ved sjøen på Vestlandet, og da de fikk se bilder fra hytta på Bjørnfjell sa de at Johansen måtte gjøre som dem.

– De mente jeg har et skikkelig godt potensial til å få til noe her, så da tenkte jeg at hvorfor ikke prøve. Så da gikk jeg i gang med å lage en nettside i romjula, Instagram, en Facebook-side og en Youtube-kanal. Bare det er en stor jobb fordi jeg aldri har gjort noe slikt før, så jeg får en skikkelig bratt læringskurve, sier 46-åringen.

Må tråkke vei

Hele hytteutleie-prosjektet er nyoppstartet, så Johansen har ennå ikke fått den store kundemassen, men han har planen klar hvis noen skulle være interessert i en tur på fjellet. Mat har han i fryseren, bilen er klar til dyst, han skal kjøpe inn ullundertøy og ullsokker til besøkende som ikke har klær eller vet hvordan man bør kle seg en vinterdag på fjellet, og truger. Johansen har også reserveløsningen klar hvis E10 over Bjørnfjell er stengt.

– Da tar vi toget. Og hvis det ikke går, så har vi ei hytte på kona sin side av familien nede ved sjøen vi kan bruke til vi kommer oss opp på fjellet.

– Får kundene togbilletter inkludert i prisen, eller må de betale det selv?

– Togbilletter er inkludert i prisen. Det er ikke noe de skal måtte betale for hvis veien er stengt.

Nesten 100.000 kroner

Prisen for én uke for fire voksne eller en familie på fem ligger på 10.500 amerikanske dollar. Det tilsvarer rundt 93.093 norske kroner, noe narvikingen mener er en grei pris.

– Når man kommer hit blir man hentet på flyplassen og fraktet til hytta. Man får servert alle måltider og kan få guidet turer i området. I tillegg er jeg som vert alltid tilgjengelig i annekset som ligger ved hytta. Så jeg vil påstå å si man får veldig mye til den prisen.

– Er det en pris folk er villige til å betale, tror du?

– Vi har lagt oss på lik linje som venneparet i Bergen, og der har de vist at det er et marked for det. Folk er villige til å betale for en autentisk norsk hytteopplevelse og alt det inkluderer, så jeg er spent på hvordan det blir å gå på Bjørnfjell.