Gå til sidens hovedinnhold

Dagsrevyens oppslag om norsk salg av våpendeler til Emiratene i 2020

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så fikk vi det bekrefta, nok en gang. Norsk våpenindustri eksporterer fortsatt til koalisjonen som kriger i Jemen. I beste sendetid kom det på Dagsrevyen 13.april, da seerne fikk høre fra Statistisk Sentralbyrå at Norge eksporterte «deler og tilbehør til våpen» for vel 8 millioner til De forente arabiske emirater i 2020. FNs ekspertgruppe for Jemen har dokumentert at Emiratene, som sammen med Saudi-Arabia er de ledende i krigføringa, er ansvarlig for brudd på menneskerettighetene og krigens regler. Begge er svartelista av FN for grove forbrytelser mot barn som lever under konflikt i Jemen, og begge kan være ansvarlige for krigsforbrytelser. NRK rapporterte nylig at det nå er over 10.000 barnesoldater i Jemen. Barn ned til 10-12 år som i utgangspunktet er krigens aller mest sårbare offer tvinges til å bli overgripere.

Allikevel går eksporten sin gang. Selv om UDs mann på Dagsrevyen sa: «Norge har ikke solgt våpen og ammunisjon til Emiratene siden 2017, fordi det ikke har vært tillatt. Det som ble eksportert i 2020 er såkalt B-materiell». UD differensierer altså mellom A- og B-materiell, og har dermed en annen rapporteringsmåte enn den internasjonale standarden som SSB bruker. Det såkalte B-materiellet har man ikke så strenge regler for, og på den måten kan norske våpenleverandører fortsette å eksportere til land som begår krigsforbrytelser. SSB bruker tolltariffen, en internasjonal standard der man ikke opererer med inndeling i A- og B-materiell. UD bør omgående ta i bruk den samme. Eksporten i 2020 var «deler og tilbehør til våpen for militær bruk, slik som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere o.l.» har førstekonsulent hos SSB Johan Husø spesifisert til Kongsberg Fredslag i en mail. At man ufarliggjør dette ved å kalle det for B-materiell, som da går gjennom kontrollen, er intet annet enn dobbeltmoralsk. All eksport fra våpenselskaper er til bruk i krig, både supplerende våpendeler og tilbehør, så vel som hele våpensystemer. Likedan for eksempel nattkikkerter og navigasjonsutstyr.

Det har vært mye fram og tilbake angående eksporten til landene som kriger i Jemen. Det beskrives i rapporten «Norsk risikoeksport – Krigen i Jemen og svakheter i norsk regelverk» som nylig ble gitt ut av Redd Barna og Changemakers. Eksport av ammunisjon til Emiratene ble først stoppa i januar 2016. Men samme måned, før forbudet trådte i kraft, ble det eksportert for 20 millioner. Og i mars 2017 ble eksporten gjenopptatt, før den igjen ble forbudt 19. desember 2017. Det ser nesten ut som om forbud kommer i etterkant av eksport, og at det igjen oppheves ved ønske om ny eksport. Totalt var eksporten fra våpenindustrien i Norge til koalisjonen som kriger i Jemen femdobla i 2016 i forhold til før krigen.

Redd Barna og Changemakers gjennomførte en undersøkelse i 2016 om nordmenns holdninger til denne eksporten. Kun 12 % av de spurte svarte at de ønsket at salget til partene i Jemen-krigen skulle fortsette. Og til TNS Gallup samme år svarte 92% nei på spørsmålet: «Bør Norge selge militært utstyr og våpensystemer til land som begår krigsforbrytelser?» Under behandling av Stortingsmeldingen for norsk våpeneksport og forsvarsmateriell i 2018, to år seinere, stemte allikevel et flertall av politikerne mot et forslag om å stanse alt salg til landene som kriger i Jemen. Våre politikere lytter ikke til folkeviljen. Det samme året anslo FN at 80% av befolkningen i Jemen hadde behov for beskyttelse og humanitær assistanse.

Norge overrekker fredsprisen med den ene handa, og profiterer på våpensalg til krigførende parter med den andre. Tawakkol Karman fra Jemen var en av tre vinnere av Nobels Fredspris 2011. Hun var også med i Dagsrevyens reportasje 13. april. Hun ba Norge og andre vestlige land om å slutte å selge våpen til landene som kriger i Jemen, og hun skilte ikke mellom A- og B-materiell. Tvert imot sa hun at det vi gjør er «en grusom forbrytelse mot det jemenittiske folket, og at vi hjelper de krigførende partene med å drepe dem.» Og sånn er det jo.

Krig kan bare vare i år etter år fordi partene aldri kommer i manko på våpen. Norge er et av mange land som sørger for det. Vi er stolte av vår høyteknologiske kompetanse, men bruker den delvis til å støtte drap av barn og andre uskyldige i land langt borte fra vår egen trygghet. Vi ser det ikke, vi snakker ikke om det. Når noen bryter tausheten, provoseres vi. Hvis våpenarsenalene var tomme måtte man løse konflikter på andre måter, uten å legge land fullstendig i grus, og tappe dem for ressurser ved drepe så mange og sende så mange på flukt. Kunne konfliktene også BLI løst da? Ved samtaler, diplomati og en forståelse for at alle parter må få noe. Krig hjelper ikke på dagens konflikter, det gjør bare alt mye verre. De har vi sette flere eksempler på de siste åra. Vi mener det hadde vært lettere å løse konflikter mellom land eller folkegrupper uten våpen, det har dessverre blitt for enkelt å ty til dem.

Kongsberg fredslag stiller følgende spørsmål til de som produserer våpen i Norge og de som vedtar reglene for eksport: Burde det ikke være en selvfølge at alt salg av våpen og krigsmateriell opphører til land som deltar i krig? Som det er nå leiter våpenindustrien og politikerne våre etter smutthullene for å fortsette. Spørsmålet til alle engasjerte lesere lyder: Hvordan kan vi få myndighetene til å ta bedre etiske valg, respektere folkeviljen, og stanse salget fra norsk våpenindustri til alle landene i koalisjonen som kriger i Jemen?

Kommentarer til denne saken