Glad for at noen tar jobben

Lokalpolitikken er ikke preget av glamour. Vi får være glade for at noen tar på seg vervet, skriver Knut W. Hermansen.

Lokalpolitikken er ikke preget av glamour. Vi får være glade for at noen tar på seg vervet, skriver Knut W. Hermansen.

Av

I kveld samles nytt Kongsberg kommunestyre til konstituering.

DEL

KronikkValgresultatet ga oss 15 debutanter i politikken. 15 av 35. Mangt skal de møte og mangt skal de mestre, som Erik Bye skriver. Når de går på talerstolen for første gang, vil de føle det spesielle suget i magen.

For dem med erfaring, gjelder raushetsplikt overfor de nye. Iallfall fram til budsjettmøtet i desember.

Lokalpolitikken er ikke preget av glamour. Vi får være glade for at noen tar på seg vervet. Tidkrevende er det. Mange kvelder og mye fritid vil gå med. Kritikk får de for det de gjør og for det de ikke gjør. Bortsett fra for ordfører, varaordfører og utvalgsledere, er det dårlig betalt. Heldigvis finnes det lyspunkter. Å tilrettelegge for folk i alle aldre, er meningsfylt. En og annen uventet seier i voteringer og hyggelige tilbakemeldinger fra de som får løst et problem, forekommer.

Kommunen skal snart holde kurs for politikerne. Debutantene vil oppdage at det er mye å sette seg inn i. Kommunestyret har eget reglement som viser hvor grensene går for hva man kan foreta seg under møtene. Nyttig når debattene hardner til. Et felles reglement finnes også for de tre politiske utvalgene.Medlemmene av kommunestyret bør gjøre seg kjent med delegeringsreglementet som viser arbeidsfordeling og ansvar og klargjør rådmannens rolle.

Alle husker korrupsjonssaken i Drammen kommune som endte med fengselsstraff for involverte. Kongsberg kommunes etiske retningslinjer er et vern mot slike tilstander. I retningslinjene er det også punkter om varslernes muligheter til å si fra om uverdige forhold.Stolthet, åpenhet, nyskaping og raushet er kommunens vedtatte verdier. Visjonen er «Teknologibyen Kongsberg. Vekst gjennom kunnskap og kultur.»

Juss blir det mye av. Den politiske virksomheten i kommunestyret reguleres av rundt regnet 150 lover – alt fra alkoholloven til vegloven. Viktigst er trolig kommuneloven som er kommet i ny versjon denne høsten.

De 35 har et tungt ansvar som arbeidsgiver for alle ansatte i kommunen. Forholdet til tillitsvalgte og dermed arbeidstakere, skjer gjennom det partssammensatte administrasjonsutvalget der politikere, administrasjon og ansatte møtes.

Senterparti-folkene kan hoppe i høyet etter et glitrende valgresultat. I kveld velges partiets leading lady Kari Anne Sand til ordfører for andre gang. Sp økte med utrolige 17,6 prosentpoeng til 25,6 prosent av stemmene. De får ni mandater, seks flere enn etter 2015-valget. Etter kraftig tilbakegang i valget, er det mer overraskende at Kongsberglista beholder varaordføreren. Lista tapte 10,9 prosentpoeng sammenliknet med 2015. De fikk fem mandater nå, fire færre enn sist. I det nye kommunestyret er Kongsberglista fjerde størst etter Sp, Ap og Høyre. Men listas politikere er dyktige til å manøvrere og Anders Næss blir som varaordfører en sentral politiker neste fire år.

Skiftet av makt kommer mest til uttrykk i valget av utvalgsledere. Kongsberglista har hatt to av tre, nå sitter de igjen med null. Sp får to utvalgsledere og Miljøpartiet De Grønne en. Det nyslåtte Sp-medlem Just Salvesen skal lede helse og omsorg. Det har han også gjort i en tidligere periode, da som KrF-er. Han kan være hard i klypa, det har han vist før. Den erfarne efteløtingen Ole Gustav Lia (Sp) skal lede Utvalg for miljø og utvikling. Vilde Håvardsrud fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) blir utvalgsleder for Kultur og oppvekst.

Bak ordføreren er det et knappest mulig flertall på 18. For opposisjonen Ap, H, Frp og SV, blir det en vandring i skyggenes dal hvis de ikke greier å splitte ordførerblokken. Men det kan godt komme til å skje.

Et valgteknisk samarbeid ligger til grunn for deling av posisjonene i kveld. Alt virker avklart hvis ikke noen skulle finne på å skrive noe annet enn avtalt ved den skriftlige voteringen. Det har skjedd før, og fått innflytelse på ordførervalg. Det valgtekniske samarbeidet inneholder en intensjonsavtale mellom Sp-Kongsberglista-MDG og Venstre om å bli enige om budsjettet. Det kan bety et udramatisk budsjettmøte før jul når rammene skal legges for året 2020.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags