Gå til sidens hovedinnhold

Den gode klimapolitikken gjemmer seg bak de kjedelige overskriftene

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når Høyre i regjering har doblet støtten til Enova eller opprettet Nysnø AS skaper ikke det like spennende overskrifter som når AUF, SV eller MDG vil avvikle oljenæringen i Norge. Men klimapolitikkens effektivitet måles ikke på antall klikk den får hos nettavisene. Det måles ut ifra hvor mye klimagassutslipp som kuttes.

Etter snart åtte år i regjering er dommen klar. Under Erna Solbergs vakt har klimagassutslippene gått ned og Norge har i dag de laveste klimagassutslippene siden 90-tallet. Og denne regjeringen kan være den første regjeringen i norsk historie til å nå klimamålene satt av Stortinget.

Løsningen ligger ikke i å kutte utviklingen, men ved å kutte utslippene. Oljemarkedet er styrt etter tilbud og etterspørsel. Om Norge kutter sin produksjon, kan et annet land øke sin, og da er utslippene på et globalt nivå uendret mens norske arbeidsplasser er lagt ned. Det er ikke god klimapolitikk, men heller en skadelig symbolpolitikk.

Næringer må omstilles fremfor å legges ned. Det er derfor Høyre i regjering har aktivt jobbet for at man skal endre skatte- og avgiftssystemet slik at det lønner seg å omstille næringslivet til å bli grønnere. Det er også grunnen til at Høyre har doblet støtten til Enova og opprettet Nysnø AS, som begge investerer i grønn teknologi. For om grønn teknologi utvikles og blir billigere, vil det være det naturlige valget. Og da har man klart å omstille uten å legge ned en eneste arbeidsplass, tvert imot! Man har klart å skape nye arbeidsplasser.

Men Høyre har ikke bare gjort det billigere for næringslivet å velge grønt, men også for vanlige folk. Investeringene i jernbanen har økt med 88 % under denne regjeringen og antallet kollektivreiser har økt med 100 millioner reiser årlig. I tillegg til å redusere utslipp, gjør dette det også enklere å velge kollektivt.

Svaret på klimautfordringene kan ikke være påbud, tvang og mer stat. Svaret må være omstilling og ikke nedleggelse. Alle lag i samfunnet er med på den store dugnaden vi står overfor. Det er politikernes oppgave å sikre at det er mulig.

Jeg har tro på at vi kan få til et utslippsfritt Norge og en utslippsfri verden. Men det løses med kjedelige omstillinger av skatte- og avgiftssystemet og satsing på grønn teknologi, ikke med enkle slagord og lettvinte løsninger. Derfor vil min stemme gå til fire nye år med Høyre i regjering på valgdagen den 13. september.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.