(Nettavisen): Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget på onsdag, og det var en tale med blant annet referanser til kongesagaer og frigjøringen av Finnmark, men det var også en følelsesladd tale med en klar beskjed til norske politikere om å sende flere våpen. Henvendelsen fra Zelenskyj kom også like etter at Norge bestemte seg for å sende ytterligere 2.000 panservernvåpen (M72) til Ukraina.

Zelenskyj trakk blant annet fram Nasams (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System), som er et norskutviklet luftvernsystem, utviklet av Kongsberg Gruppen i samarbeid med amerikanske Raytheon.

- Jeg skal være veldig spesifikk. Jeg skal be om våpen som dere har. Vi trenger anti-skip-missiler som Harpoon og luftvernsystemer som Nasams. Våpnene deres vil kunne hjelpe oss i kampen for vår frihet og deres frihet. sa den ukrainske presidenten til Stortinget.

Siste nytt om invasjonen av Ukraina her

- Det er et moderne luftvernsystem som er norsk-amerikansk. Det kan brukes til å skyte ned lavtflygende helikopter og kampfly, men også kryssermissiler. Nasams er en av de største våpeneksport-suksessene noensinne fra Norge. Det baserer seg på Amraam som er luft til luft-missiler, men som i denne sammenhengen skytes fra bakken. Amraam er radarstyrt, sier førsteamanuensis og historiker ved Luftkrigsskolen, Ole Jørgen Maaø, til Nettavisen.

Han har tidligere vært offiser i Luftforsvaret, og har inngående kjennskap til det norskproduserte Nasams-systemet.

Nasams brukes i dag av en rekke nasjoner, inkludert USA. Ifølge Kongsberg Gruppen består kundebasen av 12 nasjoner, og i statene er luftvernsystemet plassert i og rundt Washington D.C, slik at det beskytter blant annet Det hvite hus, skriver Teknisk Ukeblad.

Kongsberg Gruppen opplyser at luftvernsystemet har beskyttet den amerikanske hovedstaden siden 2005, 24 timer i døgnet, sju dager i uken.

Fakta om Nasams

NASAMS er et missilluftvernsystem (bakke-til-luft) delvis utviklet i Norge. Luftforsvarets luftvern har to bataljoner med seks mobile, nettverksbaserte batterier ved hovedflystasjonene i Bodø og Ørland. Hvert batteri består av tre ildenheter som hver kan skyte 18 missiler med en rekkevidde på om lag 25 kilometer av typen AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile).

Kilde: Store norske leksikon

- Ikke noe å lære seg på ti minutter

Maaø vil ikke legge seg opp i den politiske avgjørelsen om Norge skal sende flere våpen til Ukraina eller ikke, men han er ganske skeptisk til Zelenskyjs bønn om å motta Nasams.

- Luftvernsystemet krever en del opplæring. Dette er ikke noe å sende over og lære seg på ti minutter. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar å lære seg å bruke våpenet, men rundt en måneds tid er ikke urealistisk. Det har et komplisert sambandssystem som tar tid å lære, sier eksperten.

Og han legger til:

- Det er en komplisert affære å sende et slikt våpensystem. Det er en nokså stor utfordring. I tillegg til det jeg har nevnt skal man også håndtere missilene, det er en egen affære.

- Hvor vanskelig er det å transportere Nasams?

- Det er et mobilt våpensystem, så det kan flyttes med transportfly. Det har vært i Polen ved en tidligere anledning. Det er ikke så vanskelig å transportere, men å bruke det klokt er mer komplisert. Det har mange komponenter, og det bør jo også sendes med ekstra missiler. Rent praktisk er det dermed en smule komplisert. Det er noe helt annet med håndholdte luftvernmissiler, som for eksempel Stinger. Det er veldig lett å lære, og du kan til og med finne instruksjonsvideoer på YouTube, svarer Maaø.

Vil ikke utelukke det

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var til stede på Stortinget for å høre på Zelenskyj. Han forteller til NTB at han ble rørt av talen, men ønsket ikke å kommentere den ukrainske presidentens bønn om å få enda flere våpen fra Norge. Statsministeren ga imidlertid ikke Zelenskyj et blankt nei.

- Jeg hørte hva han sa og så får vi gå gjennom det, sa Støre til NTB, som viste til at Norge har levert enda flere panservernvåpen av typen M72 til landet.

Støre opplyste videre at han skal ha en samtale med Ukrainas statsminister onsdag ettermiddag.