Gå til sidens hovedinnhold

«Der skal byen ligge»?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2024 feirer Kongsberg et stort jubileum. Da skal det ha gått 400 år siden kong Christian IV og hans følge stod ved det som i dag er Korset, og skuet utover området som i dag er Kongsberg sentrum. «Der skal byen ligge» skal kongen ha sagt. Vi får gå ut ifra at de hadde godt utsyn ned mot fossen i Lågen, gjennom noen glipper mellom trærne, i det som på den tiden trolig var et skogkledd område. Og godt utsyn er det fortsatt, fra minnesmerket som ble satt opp i 1960. Men hvordan står det til med utsikten ned mot «Bergstaden ved Lågen» fra andre utsiktspunkter i Kongsbergs nærområder?

Flere gode utsiktspunkter finnes på begge sider av Lågen. Stanga, Langevannstoppen og Beckerkjøkkenet er noen eksempler. Dette er populære turmål både på hverdager, og ikke minst i helgene. Stedene oppsøkes nok mest av byens innbyggere, som allerede kjenner godt til disse perlene. Men de fastboende tar ofte med seg besøkende på tur. Dette når anledningen byr seg, men spesielt ved besøk på høytidsdager, i ferier, under Kongsberg Jazzfestival, på Drekkedagsnatta, og trolig også ved det kommende byjubileet i 2024. Men hvordan står det til med utsikten ned mot byen fra disse utsiktspunktene i dag? Her kan nok kongens ord fra 1624 lett bli til «Hvor ligger byen»?

Mange steder har skogen rundt Kongsberg fått vokse fritt i mange år. Og dette er bra. Skogen rundt byen bør beholdes som den er. Å slippe til store hogstmaskiner og ødelegge den nære «Kongsberg-skauen» med flatehogst, bør for all del unngås. Trolig er det kun noen få utvalgte trær på noen av utsiktspunktene som bør felles. Dette for å gi en betydelig bedre utsikt ned til byen fra disse populære høytliggende turmålene rundt byen. Her er jeg overbevist om at aktuelle grunneiere vil stille seg positive. Og skulle ikke den rette etat i Kongsberg kommune ha ressurser og kapasitet, så er dugnadsviljen på Kongsberg tradisjonsrik og sterk. Det har ikke minst dugnadsarbeidet som har blitt utført i Gruveåsen de siste årene vist. Mye kan gjøres av forberedelser til byjubileet i 2024 – alle tiltak trenger ikke være kostbare og omfattende!

Kommentarer til denne saken