Det ser ut til å gå litt trått med å hanskes bygningsmassene oppe på Kongsberg. Nybyggerstemningen, pågangsmotet og viljen til å satse på nytt for bare noen få år virker å måtte vike noe for et mer tilbakeskuende og kritisk blikk på det som har vært gjort. Da er det viktig å heve blikket, se fremover og finne nye prosjekter som folk kan samles om – eller imot, og på den måten få byutviklingen på skinner igjen! Her tillater jeg meg å komme med et forslag eller to.

Så hold deg fast og les!

Alle er jo enige om at Kongsberg kirke er en flott bygning. Den har betydd mye for mange gjennom livets mange faser og er fortsatt en flott ramme rundt både verdslige og mer profane arrangement. Den er og har vært et ikon og et landemerke gjennom generasjoner. Men, let’s face it: Den er jo også fryktelig gammel, upraktisk og ikke særlig moderne. Det er få toaletter, setene er harde og utsikten herfra er varierende. Akustikken kan være utfordrende. Orgelet har jo også vist seg å være kostbart i drift og deler av belysningen er utdatert. Og ikke minst: Kirken er jo altfor stor og kan være vanskelig å fylle, sånn til daglig. Derfor lurer jeg på om Den Norske Kirke egentlig er tjent med å være her? (Om Kirken selv lurer på dette, vet jeg ikke, men det får bli deres sak …)

Derfor kaster jeg ut følgende idé: Hva med et tidsmessig og nytt flerkirkesenter med flere, mindre kirkerom. Der kan sikt, lyd og komfort ivaretas etter dagens standard – og man kan ha nok toaletter. Alt dette i et moderne bygg der det ikke knirker i trappa eller man må ty til stearinlys som belysning. Man kan ha nye, moderne, elektroniske musikkinstrumenter som ikke trenger blåsebelger, stemming eller kronerulling for å virke. Og fremfor alt: Man kan tilpasse bruken etter besøkende og behov: Begravelse i ett rom, dåp i et annet, bryllup i det tredje, og så videre. Ingen trenger lenger å kjenne seg liten i et stort og mektig rom. Dette vil være fremtidsrettet og kan sette byen enda mer på kartet!

Hvor skal dette bygges, tenker du kanskje? Jeg mener Kvarten er en selvsagt plassering! Her er det god plass som jo tross alt sjelden er i bruk. Dessuten står det en liten glasskirke der fra før. Fasaden mot Hyttegata må selvsagt være lav og passe inn i det gamle miljøet, men mot elva har man en unik mulighet til å bygge et signaturbygg som matcher Kongsbergs egen «barcode» på andre siden av fossen. Blir det bare bygget høyt og unikt nok, så kan det jo hende at forbipasserende rekker å få et glimt av det hele i det de krysser brua mellom tunnelene litt lenger nedi elva.

Om dette blir dyrt? Jo, men derfor er det viktig å få med seg andre aktører for å rettferdiggjøre prosjektet. Et helt nytt hotell er selvskrevet – det mangler jo Vestsida helt, slik det er i dag! Og oppe rundt Statsarkivet blir det sikkert stille og kjedelig når vaksineringen i nabobygget er over – og avstanden til sentrum vil føles enda lenger. Dermed antar jeg at de som jobber der lett kan motiveres for en mer sentral plassering. Tenk bare hvordan arkiveringen deres vil kunne blomstre i nye omgivelser ved Lågens bredd, med Bergverksmuseet rett ved siden av! De to har sikkert mye gammelt de kan samarbeide om. Det er sikkert også mulig å finne andre som ennå ikke vet at de burde flytte på seg. Flerkirkesenteret vil jo ellers ha sin bruk primært på kveldstid og i helger, samt enkelte ukedager. Med litt universell og nøytral utforming – og kanskje en projektor til Power Point-bruk diskret festet i taket – kan jo disse lokalene brukes til for eksempel undervisning på dagtid.

Et navn med litt historisk og lokalpatriotisk sus over er viktig for et slikt anlegg, og jeg lanserer herved vederlagsfritt Myntparken, Fossen eller Sølvbredden Kirke- og Flerbrukssenter som forslag. Eventuelt Kvarten Kirke. Ingen navnekonkurranse nødvendig!

Men, verken Staten, Den norske kirke eller andre har sikkert så veldig lyst til å betale for alt dette. Derfor må man opprette et eiendomsselskap og finne investorer. Kommunen blir sikkert med. Og så leier man bare ut.

Hva da med bygningene man flytter ifra? Situasjonen blir jo unektelig litt sånn som Øystein Sunde synger: «Så dermed satt'n der med dobbelt av alt!» Jeg ser den.

Men, kirken kan jo bare selges eller leies ut, selvsagt under forutsetning av at de som overtar ikke prøver å konkurrere med nybygget. Dermed må forkynnelse av det glade budskap og seremonier knyttet til livets gang ut. For sikkerhets skyld bør nok siste prest ut derfor ta med seg døpefonten. En hel del kulturelle aktiviteter må selvsagt også flyttes fra «gamlekirken» til andre steder i byen, slik som korsang og orgelkonserter. Finner man ingen som kunne tenke seg en diger kirke som man ikke får lov til å bruke som kirke, så kan sikkert en skole overtales til å ta i bruk bygget. Alternativt kan jo kirken bare stå tom. Mange vil sikkert glemme den gamle greia når de blendes av nybyggets storslagenhet. I hvert fall en stund, før noen kanskje kommer på at det kanskje var ganske staselig der oppe på toppen av Klokkerbakken, tross alt.

Med Statsarkivet er dette heldigvis mye lettere. Den bygningen kan jo bare stå tom sammen med høgskoleanlegget til neste pandemi eller flyktningbølge.

Det kan jo selvsagt også hende at dette prosjektet ikke blir så vellykka som jeg tror. Da er det viktig å holde blikket hevet og se positivt på situasjonen. For dette kommer til å skape meninger, debatt, engasjement, stor aktivitet, mengder av nyhetsstoff i Lp, facebookgrupper, politiske lister og ikke minst omsetning av fryktelig mange penger – kort sagt: Det blir mye liv og røre – og det bidrar jo tross alt til å holde Kongsberg-samfunnet levende! Og det er vel egentlig ganske positivt?

Og skulle man en dag komme til at dette alt i alt var en dårlig idé, kan det jo hende man er så heldig at kirken fortsatt er tilgjengelig og fremdeles står der i god stand med lysekroner og alt intakt. Da kan man jo bare ta med seg døpefonten og flytte tilbake igjen!