Gå til sidens hovedinnhold

Det beste for hele Kongsberg?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere av oss har jobba mye av livet med å bidra til at Kongsberg beholder Vestsida som en beskjeden, men viktig del av et mangfoldig sentrumsliv i Kongsberg. Det er ikke alltid enkelt å være minst, men vi holder koken. De siste årene mye takket være Krona. Om man liker det eller ikke.

Det er rått parti når sentereier Scala setter inn sin overlegne kapasitet for å overta Vinmonopolet med uttalt intensjon og sannsynlig effekt at handelen på Vestsida bør avvikles. Og konsekvensene er helt åpenbare: Det vil gavne dem litt, … og det vil ødelegge oss.

Dette er ikke pent, og noe helt nytt i Kongsberg. Vi har kranglet og knivet om ting, men vi har da aldri ønsket livet av noen på Nymoen. ikke engang kjøpesentrene. Vi trenger hverandre. Vi trenger kjedebutikkene, og Kongsberg har ikke råd til å miste sin aktive Gamleby. Det blir en stadig viktigere del av byens attraktivitet.

Uten godt blandet aktivitet mister vi både kulturlandskapet og pulsen. Da ville Vestsida bli til kulisser og bevaring en klisjé.

Vinmonopolet har, og lenge hatt, tilbud om gode alternativer på Vestsida som de har trenert.

Nå står 8,3 mål ved Nytorvet foran en positiv utvikling som kan forene ny aktivitet med gammel by. Det kan skape Norges tøffeste Vinmonopol. I mellomtiden er det flere muligheter hos Coop.

Det beste vi kan gjøre er å bygge byen sammen – med sammenheng mellom bydelene som vil gavne alle og redusere bilbruk ved å korte ned avstander. Og, ikke minst fylle alle de flotte intensjonene fra Kongsberg-konferanse og Vekst i Kongsberg: (sitat) Raushet, Samarbeid, Det beste for hele Kongsberg, Intern Stolthet, Våre verdier og kultur og Hele Byen må Fungere. Eller hva?

Frem til nå har politikerne i byen stått ved noen svært vesentlige vedtak for å ta hele sentrum i bruk: Vinmonopolet på Vestsida, Torghandelen på Nytorget og at næringsaktiviteten på Vestsida skal stimuleres. Dette har mange jobbet for. Flytting av polet nå vil være et næringspolitisk tillitsbrudd mot alle som har gjør en innsats og har levebrødet her.

Hold kursen kommunestyre, stå ved de gode vedtakene, og vi skal stå på mer, og sørge for at en riktig avgjørelse blir det beste for hele Kongsberg!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.