17. mai-komiteen har fått innspill om å droppe kanonsaluttene på nasjonaldagen i år, på grunn av krigssituasjonen i Ukraina.

En av de som har tatt til orde for dette, er Laagendalspostens journalist, Jan Storfossen. I en kommentar skriver han blant annet at hensynet til traumatiserte flyktninger er viktigere enn tradisjon, og at vi ikke trenger «effekter hentet fra slagmarken» på nasjonaldagen.

– Kommunikasjon er viktig

Salutt eller ikke på 17. mai har ført til mye debatt blant folket, men «tok ikke av» da den havnet hos Kongsbergs 17. mai-komité onsdag kveld.

– I år har vi ukrainske flyktninger i byen og det er sikkert noen som kan ha problemer med saluttene, men jeg tror at hvis vi forklarer hvorfor vi gjør det, så går det greit. Det er ikke verre enn det, sa leder for 17. maikomiteen, Just Salvesen.

Komiteen har fått med seg debatten og at det er mange meninger om dette.

– For de som har vært i krig og er traumatiserte kan slike smell være vanskelige, men da er god forberedelse og kommunikasjon viktig, understreket Heidi Ellingsen.

– Jeg mener vi kan fortsette med den tradisjonen hvis vi er flinke til å gi god informasjon, sa Leontine Zakariassen.

Hun la til at for de som er traumatiserte vil det potensielt være flere situasjoner i løpet av et år hvor man kan bli utsatt for smell, og at det er vanskelig å unngå. Også Vidar Myrvoll heiv seg på og var enig;

– Det er jo sånn det normale livet er, og da må vi heller hjelpe folk med å takle det. God kommunikasjon blir viktig da, sa Myrvoll.

Salvesen skjøt inn at det kan være flere som, av ulike grunner, ikke er glad i salutter og smell, men at det ikke har vært noe tema å ta hensyn til dem.

(Saken fortsetter under bildet)

Alle enige

Christine Grønli foreslo at man kanskje kunne høre med noen av de som bor på Raumyr, men Salvesen svarte at der er nok heller ikke alle enige.

En artikkel publisert i Laagendalsposten ble også nevnt, hvor en av flyktningene, Halyna Silifonova uttalte at salutt på 17. mai ikke er noe problem – selv om smellene er høye.

– Ut fra det jeg leser så ser det ut som beboerne skjønner at saluttene ikke har noe med krigen å gjøre, sa Zakariassen.

– Da tror jeg vi er enige om at det blir salutt, konkluderte Salvesen.

Planen er å ta kontakt med mottaket og sørge for at de som bor der får informasjon og blir forklart hvorfor det kommer høye smell på nasjonaldagen.

Les også

Vi trenger ikke påminnelse om krig 17. mai