Gå til sidens hovedinnhold

Det brenner et blått lys i helsefagene

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For noen dager siden var de politiske partiene i Kongsberg invitert til dialogmøte med Sykepleierforbundet i kommunen. Hovedtillitsvalgt Heidi Smestad Hvaal var godt fornøyd med frammøtet av kolleger, en engasjert forsamling unge fagfolk innen helse og omsorg.
Politikerne stilte også opp, kvinnesterkt, og det trengs nok. For her ble det avdekket store utfordringer på kommunens kanskje viktigste kvinnearbeidsplasser!
Forsamlingen ble loset gjennom «en vanlig dag på jobben»; sykepleier i hjemmetjenesten refererte fra ei kveldsvakt som kunne ta pusten fra de fleste og som endte med framvisning av et leketøy hun hadde lånt av sin 9-årige sønn; en elektrisk blinkende, dirrende, sprettende, hard ball – nesten umulig å slå av. – Slik føler jeg meg etter endt kveldsvakt, på overtid, for eksempel klokken 23.15, forklarte sykepleieren lakonisk. Og neste dag er det på`an igjen.

Applaus og ettertanke fulgte denne pedagogikk-leksjonen.
Og lokalpolitikerne fulgte tappert opp, både denne illustrasjonen og andre spørsmål og virkelighetsbeskrivelser fra sykepleierne. Nesten alle beskrev og kjente til medisinen som bør foreskrives til en bransje i akutte problemer: Økte ressurser, økt grunnbemanning, flere hele stillinger, bedre turnusavtaler, samhandling mellom arbeidstakerorganisasjon og arbeidsgiver, bedre ledelse. Og rett skal være rett; hovedutvalg og kommunestyre har økt potten med 49,3 millioner, ble det opplyst. Mye av dette har gått til sårt tiltrengte lønnsøkninger for mange. Men dette er likevel som en dråpe i havet. Det er altfor få sykepleiere og andre fagfolk på arbeidsplassene, det er (selvfølgelig) vanskelig både å beholde de ansatte og å rekruttere nye, og mange blir syke av stress og dårlig samvittighet over tid. For dette er faglig bevisste og samvittighetsfulle folk med stort ansvar. Ansvar for syke, gamle, hjelpetrengende mennesker over hele kommunen. Mange oppgaver er akutte, arbeidsdagens innhold er ikke kjent før etter endt vakt.

For oss i Rødt var dette møtet skjellsettende. Sånn går det ikke an å ha det!
I Rødts valgprogram er fulltids stillinger og økt grunnbemanning et sentralt krav. Men framfor alt stiller vi spørsmålstegn ved et samfunn der en rik stat struper kommunene for nødvendige ressurser til å ta vare på sine innbyggere. Dagens regjering har gitt 27 milliarder i skattegaver, hovedsakelig til de rike. Og samtidig er hverdagen for folk i lokalsamfunnene så risikofylt og krevende. Det gambles med at pliktoppfyllende ansatte strekker seg lenger enn skinnet rekker for å yte daglig hjelp og trøst til pasienter og brukere.
Kongsbergs helsepolitikere gjennom denne valgperioden skal ha honnør for å lete etter lokale løsninger og for aktiv brannslokking. Men hvor er kontakten til regjeringen, som gjennom seks år og halvannen valgperiode har latt dette skje?


Nå må velgerne være seg sitt ansvar bevisst, og adressere utfordringene dit de hører hjemme. I dagens regjering sitter Høyre, Frp, Venstre og KrF. Og de har flertall i Stortinget. For at vi skal få det helt nødvendige regimeskiftet på Stortinget om to år, må lokalpolitikken bemannes med folk som kan sette skapet på plass og stille de ansvarlige til ansvar.

Forskjells-Norge må avvikles. Kommunene må settes i stand til å yte sitt viktigste fagfelt rettferdighet. Og Kongsberg må bli en helse og omsorgs-kommune. Skriv det gjerne på et stort skilt. Men skaff framfor alt pengene som trengs før den siste sykepleier har gått og slukket lyset etter seg.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.