Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke lenge siden vi så snø: – Nå er det klimatologisk sett sommer

Artikkelen er over 2 år gammel

De neste dagene får vi temperaturer som er godt over snittet for maimåned.

– Den klimatologiske definisjonen på sommer er når middeltemperaturen gjennom døgnet er på over ti grader. Drammensregionen har godt over de temperaturene i dag, og i dagene fremover. Derfor kan vi si at vi har sommer nå, sier Jan Inge Hansen, meteorologikonsulent på Meteorologisk institutt, til Drammens Tidende.

– Men i helga føltes det kanskje ikke helt sånn ut, legger han til med et lite smil.

Buskerud fikk et markant værskifte mandag, de kjølige temperaturene fra den foregående uka ble byttet ut med langt mer behagelige temperaturer.

De neste dagene ser det værmessig rett og slett veldig bra ut i Drammen og resten av Buskerud. Hansen sier at meteorologene gjerne også benytter en annen definisjon på nordisk sommer - som er litt mindre romslig:

– Når makstemperaturen i løpet av en dag overstiger 20 grader.

I snitt drøyt 11 grader i mai

Varmen vi får de neste dagene og varmeperioden vi hadde i april er mer uvanlig enn vanlig for årstiden. Aprilmåned var faktisk den neste varmeste i regionen siden målingene hos Meteorologisk institutt startet i 1900. Deretter snudde det brått, og hele elleve steder i Norge satte ny mai-rekord for minomumstemperaturer. Også Sande, der kvikksølget krøp helt ned til 3,4 minusgrader.

– Gjennomsnittstemperaturen for hele maimåned i Drammen er 11,1 grader. Vanligvis stiger gradvis gjennom måneden, fra åtte grader 1. mai til 13,5 siste dag i mai, forteller Hansen.

 

Bra 17. mai-vær over hele linja

Skal vi tro meteorologen kan vi glede oss ekstra til 17. mai i år. Værgudene skal nemlig vise seg fra sin beste side.

– Godværet vil holde seg i alle fall til over nasjonaldagen, med høye temperaturer og lite vind. I Buskerud er det stedene som typisk pleier å få høye temperaturer som ser ut til å få det varmest på 17. mai, for eksempel Gulsvik. Også Drammen får det varmt. Naturlig nok er det lavtliggende strøk som får de høyeste temperaturene på nasjonaldagen. Jo høyere opp i fjellet man kommer, jo kjøligere blir det, sier Hansen.

Nå ligger det an til at det blir 16 grader, sol, litt skyer og nærmest vindstille i Elvebyen på nasjonaldagen.

Det pene været som er meldt den neste tida er også godt nytt for dem som ønsker å plante ute – og for dem som vil våge seg ut i sjøen for å ta årets første bad.

Kommentarer til denne saken