Sølvklubbens idé var å starte en egen kafé, drevet av og for ungdommer, som ville sørge mer trivsel og sosialt liv for kongsbergfolk og samtidig skape nye arbeidsplasser for unge i Kongsberg. Styret til kafeen skulle bestå av «noen voksne, men mest unge».

I helgene kan kafeen ifølge planene gjøres om til nattklubb, med for eksempel karaoke og rave på programmet.

– Dette hadde vinnerne jobbet grundig med, og ideen er bærekraftig, både sosialt og økonomisk. I tillegg er ideen om av ungdommer og for ungdommer realistisk, fordi vi har sett lignende ideer fungere i andre byer, sa juryleder Laura Sletbakk om vinnerideen.

– Hvor kom ideen fra?

– Vi begynte å prate om hva vi kunne tenke oss å ha i Kongsberg. Vi pratet om at det er mange som sier at Kongsberg er kjedelig, og det syntes vi var trist. Så da begynte vi med denne ideen, smiler Maria.

– Mener du dette er en realistisk å gjennomføre?

– Ja, det tror jeg, sier en bestemt idévinner.

– Har vært kjempegøy

Det var Kongsberg videregående skole som tirsdag – sammen med Kongsberg 400, komiteen for 400-årsjubileet for Kongsberg i 1624 – gjennomførte en Innovasjonscamp på Magazinet.

Dette ble gjort i samarbeid med Grand Hotell/Magazinet og Ungt Entreprenørskap og hadde Jørund Krosshus fra Kongsberg videregående skole som prosjektleder.

– Det har rett og slett vært kjempegøy å være med alle dere på denne dagen. Dette var ikke like lett, å levere slike ideer under press, smilte Krosshus, rett før de tre premiene skulle deles ut.

Kongsberg 400 var altså «oppdragsgiver» for elevene, og oppgaven var å skape eller videreformidle prosjekter og aktiviteter som er viktig «for at dere skal føle eierskap og stolthet til 400 årsjubileet i 2024».

Ski, jazz, folka

Noen av de andre ideene som kom fram kan du se i faktaboksen under, men en annen gruppe vi møtte mente at snø og Funkelia er det beste som Kongsberg har å by på. Derfor ville Hawler Mohammed, William Staver Trosthoel, Trym Ares Lilleskare, Sofia Hesjedal og Nora Fossan Onarheim arrangere «Sølvsnø» som sin vinterfestival i 2024.

– Så hva er det nest beste Kongsberg har?

– Jazzen, sier de alle, nesten i kor.

Etter litt prating kommer vi endelig på et godt oppfølgingsspørsmål.

– Så, hva er det tredje beste med Kongsberg?

Nå ble det liten pause ved bordet.

– Folka, sier Hawler. Og smiler.

Ideer fra Innovasjonscampen

Her er en absolutt ikke utfyllende liste over ideene om hva som kan skje i 2024 vi plukket opp fra Innovasjonscampen.

  • Drone Light Show - Et lysshow under jazzfestivalen, laget av droner. Denne gruppen foreslo også at dronene ble laget av Kongsberg-industrien og at de av miljømessige grunner skulle bygges av tre.
  • En stor A-ha-konsert, siden Morten Harket er fra Kongsberg, som er gratis for barn og unge, og koster 200 kroner for voksne
  • Klubb24 - et lokale for ungdom med forskjellige typer aktiviteter, nattklubb på kvelden. Gratis. – Vi skal også ha mikrobølgeovn og vannkoker. Noen spørsmål, sa en i gruppen fra scenen
  • Kongsberg Rave Cave - Rave inne i gruvene, 200-300 tilskuere, 18-25 år
  • Gruvedager - En historisk feiring rundt gruvene, med blant annet bildeutstilling fra 1624 til 2024
  • Teknologimessa - en messe som skal vare 1-2 uker og vise fram Teknologibyen
  • Afterski i sentrum, buss til alle fra bakken og ned, stort telt, «Karpe eller Ballinciaga på scenen»