Gå til sidens hovedinnhold

– Det er sterkt å være der, og det er viktig for meg å gi dem et godt møte

Fotograf Hilde Honerud fra Kongsberg har vært i Moria-leiren flere ganger for å formidle hverdagslivet til flyktningene. Nå er hun oppriktig bekymret for dem som bor der. Hun frykter mange vil dø i løpet av vinteren.

Som kjent brant leiren tidligere i høst og en ny provisorisk ble bygget opp i det samme området.

– Det er kaldt der og når det regner, blir leiren fylt av vann. Hvis ingen gjør noe, tror jeg veldig mange vil dø til vinteren, forteller hun.

Etter at pandemien startet sine herjinger i land etter land, har ikke Hilde fått reist til Moria-leiren igjen, men hun har kontakt med flere som bor der og noen som jobber der gjennom organisasjonen Yoga and Sports for Refugees.

Nå er tilbakemeldingene dystre. Tidligere har folk gitt uttrykk for at det går bra. Nå er tilbakemeldingene dystre.

(Saken fortsetter under bildet).

Det startet i Kongsberg

Moria-leiren ligger på den greske øya Lesvos. Den blir omtalt som en av Europas verste flyktningeleirer.

– Jeg vil formidle fattigdom og fortvilelse, men jeg bruker hverdagen, og kontrasten til nyhetsbildet som en annen inngang, for vi vet bakteppet, sier fotografen.

I utstillinger har Hilde vært opptatt av å vise hvordan hverdagen i flyktningeleiren kan være.

Ser man bilder fra Lesvos, er det gjerne redningsvester og overfylte båter – en tilværelse som er helt forferdelig.

– Samtidig har flyktningene en hverdag, sier Hilde.

De trener og er aktive og viser håp i en tøff situasjon.

Interessen for flyktningers hverdag – og hvordan den kan dokumenteres med fotografi, startet da hun ble kjent med dem som bodde på transittmottaket i Kongsberg for noen år siden.

– Jeg var der mye og snakket med folk. Det var der jeg fikk forståelse for hvordan det er å være flyktning. De hadde fortsatt ikke fått opphold, forteller Hilde.

Da lagde hun et prosjekt, som blant annet resulterte i en utstilling i Kongsberg kunstforenings lokaler på Låven.

Hilde Honerud

Hilde Honerud er født i 1977 og bor i Kongsberg.

Hun har holdt en rekke utstillinger de siste årene, også lokalt.

I fjor fikk hun Kongsberg kommunes kulturstipend.

I 2018 ble hun hun kåret til årets fylkeskunstner i Buskerud.

De siste årene har hun jobbet med fotoprosjekter i Moria-leiren på den greske øya Lesvos.

Førsteamanuensis i fotografi ved USN.

Moria-leiren

Denne opplevelsen førte til at Hilde ville se hvor menneskene kom fra – altså flyktningeleirene.

Hun søkte penger og fikk det – og reiste til den greske øya Lesvos, nærmere bestemt Moria-leiren, der mengder av flyktninger kommer. Noen bor der i flere år.

På det første oppholdet hennes, fotograferte hun leiren uten folk. Så fikk hun øye på en fyr som trente utenfor leiren – og hun tenkte på hvordan han i alle dager orker å trene når livssituasjonen ellers er så vanskelig.

Siden har hun vært i leiren flere ganger – som har ført til mange fotokunst-utstillinger.

Hun engasjerte seg i Yoga and Sports for Refugees. Organisasjonen bruker idrett for å hjelpe folk å finne verdighet og mening, og den mentale og fysiske styrken som kreves for å gjennomgå monotonien, frustrasjonen og stagnasjonen i deres nåværende situasjon. Hilde er nå styremedlem i organisasjonen.

– De har et nedslitt kjellerlokale som de har alle mulige typer trening i. Det er mye kampsport, svømming og løping. Mange løper langt, forteller Hilde.

Hver gang Hilde har kommet til leiren for å jobbe som kunstfotograf, har det vært viktig for henne å gi folk fine møter og vise respekt. Hun ser på dem som ressurssterke mennesker, som hun ser opp til.

– Det er viktig når jeg er der, at jeg ikke skal komme og gråte, sier hun.


(Saken fortsetter under bildet)


Barn kommer alene

I Moria-leiren bor det folk i alle aldre. Mange av barna er kommet alene – uten voksne. Rundt regnet er en tredel av de mindreårige på flukt alene – uten voksne.

– Det er masse ungdommer der, og mange av dem trener. De har en plass, som på andre treningssentre. Frivillige jobber gratis som trenere i tillegg til flyktninger som er trenere i sin sport. Jeg var til stede der hele tiden, fra tidlig om kvelden til seint på kvelden, forteller Hilde.

(Saken fortsetter under bildet).

Gode møter

Det er mange inntrykk å ta innover seg når man observerer livet i en flyktningeleir.

– Det er sterkt å være der, og det er viktig for meg å gi dem et godt møte, sier fotografen.

Den opprinnelige Moria-leiren var en tidligere militærbase på 500 ganger 500 meter. På det meste bodde det 21.000 personer der. Så brant leiren. Det ble bygget en ny med kummerlige forhold. Det er ikke dusj der og barn får utdelt to bleier per dag.

– Jeg har hatt veldig mange rørende møter, forteller Hilde.

Blant annet er hun blir godt kjent med en mindreårig ungdom som fikk opphold i England. De to har skrevet mye med hverandre.

– Han er blitt god i kampsport og god i engelsk og driver med teater. Han er en av mange unge med masse ressurser. De er akkurat som oss – men de trenger også et hjem, bli beskyttet og passet på, forteller Hilde.

– Jeg er blitt kjent med mange høflige og hyggelige jenter og gutter, som klarer å holde struktur og være med på treninger, fortsetter hun.

Kongsberg

Hun mener det bør være et stort tankekors at det i hele Kongsberg bor omtrent like mange mennesker som det har bodd i Moria-leiren. På det meste bodde det 21.000 mennesker på en kvadratkilometer med noen provisoriske telt utenfor leiren.

Å holde god avstand i Kongsberg nå, bør ikke være noe problem. Det er viktig å ikke miste perspektivene.

Hun er oppgitt over at flertallet i Kongsberg kommunestyre sa nei til å undertegne et opprop for at Norge skal ta sin del av ansvaret for mindreårige i Moria-leiren i Hellas.

– Vi er ikke bedre enn handlingene og politikken vi utfører, sier hun.

Kommentarer til denne saken