I flere måneder har anbefalingene vært klare: Hjemmekontor for alle som kan. Nå har regjeringen bestemt at det er opp til hver enkelt arbeidsgiver å bestemme bruken av hjemmekontor. Men ikke alle restriksjoner er opphevet. Holde en meters avstand til alle andre ansatte og bruke munnbind ved behov, og der det ikke er mulig å holde avstand er det fortsatt smittevernregler som gjelder.

Arbeidsgiver må ta en vurdering i forhold til sannsynligheten for smitte på arbeidsplassen. Sårbarheten for et høyt sykefravær skal bli vektlagt.

Gleder seg til å se kollegaene igjen

Blant bedriftene i Kongsberg var det ikke mange som hadde vendt tilbake til kontoret onsdag formiddag. De fleste opplyser at de planlegger en gradvis tilbakevending til kontoret. Blant de som gleder seg til å se kollegaene igjen er Knut Erik Myren, daglig leder i Agito Kongsberg. De har vært på hjemmekontor i snart to år, med unntak av en liten periode i fjor høst.

– Vi har klart oss fint på hjemmekontor, men det skal bli utrolig godt å se noe annet enn husets fire vegger hjemme. Jeg gleder meg veldig til å treffe de andre igjen, opplyser Myren.

Agito avdeling Kongsberg har tre ansatte og driver med analyser og simuleringer av dynamiske systemer som undervannssystemene til TechnipFMC.

– Hos oss har vi løst det slik at hvis noen har hatt behov for å lufte seg og bruke kontoret på jobb, har de gitt beskjed om det, og så har de andre holdt seg hjemme, også har vi byttet på, opplyser Myren.

Han er tydelig på at det riktige for hans ansatte er å vende tilbake til kontoret nå.

– Vi har cellekontor og god plass i fellesarealene og mulighet for å holde avstand, så jeg føler meg trygg på at det skal gå bra å komme tilbake på jobb nå.

– Planlegger for at flere kan vende tilbake

Sparebank 1 Kongsberg ved banksjef Torstein Aakre, opplyser at de har holdt banken åpen som vanlig, men at flere øvrige ansatte har vært og fortsatt er på hjemmekontor.

– Vi skal ha møter i dag for å diskutere hvordan vi kan ta flere tilbake på kontoret. Foreløpig har vi fortsatt flere ansatte på hjemmekontor og forhaster oss ikke med å få alle tilbake, opplyser Aakre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også DNB forholder seg rolige enn så lenge.

Therese Askeland, banksjef i DNB Kongsberg, forteller at de har hatt medarbeidere både på kontoret og på hjemmekontor gjennom pandemien.

– Vi har flere tilbake på kontoret nå, men tilrettelegger fortsatt for en fleksibel arbeidshverdag, opplyser Askeland.

Kongsberg Automotive ved Communication Director, Therese Skurdal, opplyser om at de de følger nasjonale retningslinjer for bruk av hjemmekontor.

– Vi legger fortsatt til rette for hjemmekontor der det er hensiktsmessig, opplyser Skurdal.

– Må legge til rette

Mange i administrasjonen i Kongsberg kommune har også jobbet hjemmefra. Onsdag var ikke så mange tilbake på kontoret, men de er på vei, fortalte kommunedirektør Per Morstad.

Han var opptatt av å legge til rette for at returen til rådhuset kan skje innenfor en smittevernforsvarlig ramme. Derfor vil medarbeiderne gradvis komme tilbake.

– I dag er vi vel ikke stort flere enn de ti som har vært her det meste av tiden, men i morgen håper jeg at mange er på plass, sa Hans Petter Havdal, daglig leder i Semcon.

Totalt har de 85 ansatte, og de fleste har vært på hjemmekontor. Havdal er som veldig mange andre bedriftsledere opptatt av å legge forholdene til rette for at medarbeiderne skal kunne holde tilstrekkelig avstand, selv om de kommer tilbake.