Tamara Catalina Pino-Parra har jobbet som maskinist og kioskansatt for Kongsberg kino i 17 år. I tillegg jobber hun som pedagog og barnehagelærer i barnehage. Hun har flere ganger opplevd at barn og ungdom helt ned i 10-årsalderen oppfører seg bråkete, utagerende og sjenerende på Krona og i kinobygget.

– Ungdom i grupper har alltid vært en greie. Det var alltid noen som bråkte på bakerste rad i kinoen, men det vi merker nå er en økning av uønskede tilfeller og en adferdsendring hos ungdommen. Jeg får en følelse av at de tror de kan gjøre hva de vil og at de er urørlige og udødelige. Det er en skremmende utvikling, forteller Tamara.

Må ringe foreldrene

Flere ganger har hun måttet ringe foreldrene til bråkete barn og ungdom. I fjor måtte hun bortvise 16 ungdom i en gruppe som oppførte seg ugreit i kinosalen.

– De var veldig høylytte, satt og knuffet på hverandre, hadde oppe mobilen og kastet rundt seg med godteri. De var til stor sjenanse og ødela kinoopplevelsen for de andre i salen, forteller Tamara.

Hun opplyser at noen av ungdommen hun bortviste kom og ba om unnskyldning uken etter.

– Det skjer veldig sjeldent at de kommer og ber om unnskyldning, men enkelte ungdom fra denne hendelsen gjorde det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Brann og masseslagsmål

Hun forteller om flere opplevelser som har vært ugreie. Ungdom skal blant annet ha låst seg inne på toalettene og drevet med ulovlige ting, tent på papir innendørs, det har vært overgrepsepisoder og masseslagsmål.

– Det var også en person som drev og smurte blod oppover veggene her. Vi har ringt både politi og vektere, men de er ofte ute på andre oppdrag og kommer kun hvis de har mulighet. Ofte kommer politiet og vektere når hendelsen er over, eller ungdommen har stukket av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selv føler hun seg ikke direkte utrygg på jobb, men har forståelse for at kollegaer føler på situasjonen.

– Det er et stort bygg med mange måter å komme seg inn på. Vi har opplevd masseslagsmål her hvor ungdom kom løpende inn fra alle innganger, det var en ubehagelig situasjon å stå i.

Eirik Tandberg har vært maskinist ved kinoen i tre år. Han bekrefter det Pino-Parra forteller. Han synes situasjonen i verst i skoleferier når andre fritidstilbud er stengt.

Skremmende holdninger

Tamara er tydelig på at det ikke er ungdommen som kommer for å se på film som er hovedproblemet. Som regel er ikke bråke-ungdommen kunder av kinoen.

– Det som blir problematisk er når store ansamlinger av ungdom henger rundt i bygget inne på Krona. Ofte opptrer de i gjenger og begynner å finne på ulovlige ting. Vi har blant annet opplevd at noen har kastet flasker med vann fra fjerde etasje ned i 1. etasje. Tenk om de hadde truffet i hodet på noen?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hun forteller også om at flere ungdom prøver å snike seg inn på filmene.

– Men slik var det på gamle kinoen også. Akkurat det er ikke noe nytt. Det som skremmer meg er ungdommens holdninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Å betale 130 kroner for å se ned i mobilen

Som maskinist har hun valgt å av og til holde en tale før filmen starter.

– Av og til går jeg inn og minner om at man skal legge vekk mobilen. Jeg pleier å ha en humoristisk vri på det og sier at jeg håper ingen her har betalt 130 kroner for å se på mobilen i to timer, men jeg mener det også. Å ha oppe mobilen under filmvisningen er forstyrrende for de andre i salen.

Tamara forteller at det har skjedd at foreldre har kommet til kinoen.

– Vi har hatt foreldre som har kommet ned etter at barnet eller ungdommen har sagt hjemme at de har blitt skjelt ut av kinoansatte, men når vi har fått pratet med foreldrene og fått gitt vår versjon av saken, får de et helt annet syn på situasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tamara sier hun har full forståelse for at foreldrene ikke kan være helikopterforeldre, men ber foreldrene være gode forbilder for barna og ungdommen sin.

– Vi har også voksne som ikke klarer å oppføre seg og barna har lært det et sted. Det er viktig å ha en realistisk prat med barna. Hvis ungen din er borte hver dag hele uka til seint på kveld, så bør man begynne å stille spørsmål om hvor de er alle disse timene.

Hun understreker at barn og ungdom er hjertelig velkommen til å bruke Krona og kinoen, men at de da også må oppføre seg.