Det har vært jobbet dag og natt fra mange i flere måneder for å stable på beina den aller første utgaven av Kongsberg Agenda. Nå er det i gang!

Et mylder av arrangementer skal gjennomføres i dag og de tre neste dagene. Du finner tilbud for barn og unge, for industriens ingeniører, for toppledere, for politikerne, for kulturnytere, for tilreisende og selvsagt for alle som bryr seg om Kongsberg. Oppsummert – du skal være passe sær hvis du ikke finner et eller annet i programmet som interesser deg.

For det er sjelden man ser et så stort spenn i et program som under Kongsberg Agenda. Her skal det diskuteres de virkelige store spørsmålene i en urolig verden med spennende tungvektere, mens man på et gatehjørne noen meter unna kan få mer lettbeint og hyggeligere opplevelser. Det skal bokbades, forskes, foredras i løpet av en ispinne, konkurreres med nål og tråd, debatteres og nytes. Det skjer så mye på disse fire hektiske dagene at man skal ha en velutstyrt kondis for å rekke over alt. Det gir byen en etterlengtet puls!

Og ser vi egentlig nå et resultat av en skilsmisse som er riktig for alle? Mitt svar er et håpefullt ja!

Som kjent endte det i brudd i fjor høst mellom jazzfestivalen og Kongsberg Gruppen som hovedsponsor. En debatt med stort engasjement hadde pågått i nærmere to år både blant kulturfolket og innbyggerne, fordi artister truet med boikott hvis ikke festivalen brøt med Kongsberg Gruppen. Bakgrunnen er våpenproduksjonen.

De store industrilokomotivene har gjerne hatt egne arrangementer under jazzfestivalen for å invitere kunder, leverandører, politikere og byråkrater til seminarer og uformelle sammenkomster her i Kongsberg. Dette behovet er der fortsatt for å sette Kongsberg-industrien på kartet, og svaret er nettopp Kongsberg Agenda som forhåpentlig kan bli teknologiens svar på Arendalsuka.

Men vil uke 25 være en direkte konkurrent til uke 27, eller vil vi oppleve at disse to arrangementene lever godt side om side? Svaret må selvsagt bli det siste, og vi forventer at det blir gjennomført en grundig evaluering etter sommerens to happeninger. Kongsberg trenger å markere seg kraftfullt både som industriby og som kulturby. Det er nettopp fundamentet for denne byen med snart 400 år stolt historie.

Det er bare å ønske alle involverte i Kongsberg Agenda lykke til! Dette er imponerende jobbet.