Gå til sidens hovedinnhold

Din tanke er fri

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg var nylig i en humanetisk konfirmasjonsseremoni i Oslo rådhus, en nydelig seremoni som avsluttet med at vi sang Alf Cranners «Din tanke er fri» som allsang.

Selvfølgelig er vi frie til å tenke hva vi vil, men er vi like frie til å ytre våre tanker og meninger? Også her i Kongsberg?

Jeg sikter til debatten om KOG og våpenproduksjon. Ja, vi er fri til å tenke og til å gi uttrykk for våre tanker, men det har sin pris.

Å gi uttrykk for, noe faktisk mange kan føle på, et ubehag ved at det produseres våpen her fører til massive motsvar. Motsvar i form av at en er historieløs, en «pisser» på andres levebrød, en underkjenner den betydning KOG, også kalt fabrikken, har og har hatt for kommunen som arbeidsplass for tusener gjennom alle år, og da nevner jeg bare noen få eksempler. Dette er feil. Dette veit vi. Fabrikken har vært en trygg og sikker arbeidsplass for generasjoner av innbyggere gjennom alle år. En skikkelig hjørnesteinsbedrift.

Likevel er det flere av oss som føler et ubehag ved våpenproduksjonen, en behøver ikke være medlem av fredslaget for å føle det.

Det sies at det kun produseres våpen til forsvar, men våpen dreper. Det veit vi også. Og det må det være rom for å både tenke og å si. Uten å nærmest bli latterliggjort som naiv osv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.