I år, den første normale sommeren siden pandemien, har nordmenn brukt 12,5 milliarder kroner. Det er en økning på 7 prosent fra normalåret 2019.

– I sommer har vi nok satt mer skylappene på, vi har ikke lyst til å tenke for mye på hva som kommer til høsten, sier direktør for datatransformasjon Ine Oftedahl i DNB til E24.

Tall fra DNB-kunders kortforbruk, i perioden 20. juni til 17. juli, viser at nordmenn har dratt kortet for 12,5 milliarder kroner, hvorav 2,6 milliarder ble lagt igjen i utlandet.

Oftedahl mener forbruket ikke kan fortsette på sikt, og at mange allerede kan føle på effektene fra prisvekst, rentehevinger, og høyere strøm- og drivstoffpriser.

– Den kortbruken vi nå ser er ikke bærekraftig over tid, da gir vi opp det vi har av sparepenger, så de aller flest må justere litt ned når høsten kommer, sier hun.

Landet hvor DNB-kundene har svidd av mest penger tidligere i år har vært Sverige, men for første gang vipper Spania nabolandet av tronen.

DNBs kortdata viser at kundene har dratt kortet for 429 millioner kroner i Spania i sommerferien. Sverige ligger på andreplass der nordmenn har hatt et forbruk på 412 millioner kroner. Danmark er på tredjeplass på utenlandsdestinasjoner.

(©NTB)