Gå til sidens hovedinnhold

Dobler antall yrkesfagelever som får opplæring i Kongsberg teknologipark

Artikkelen er over 2 år gammel

Et fruktbart samarbeid mellom næringslivet i Kongsberg og Buskerud fylkeskommune gjør at de første elevene kan vise til bedre eksamensresultater, økt motivasjon og stor nedgang i fravær.

I august 2017 flyttet Kongsberg videregående skole Vg2 industriteknologi ut av klasserommet og inn i lokalene til lærlings – og kursbedriften Kongsberg Technology Training Center i Teknologiparken i Kongsberg.

Samarbeidet mellom Buskerud fylkeskommune og næringslivet på Kongsberg har nå vist seg å fungere svært godt. Hanne- Merete Hagby, rektor ved Kongsberg videregående skole, opplyser overfor Buskerud fylkeskommune at de første elevene som startet i 2017 kan vise til bedre eksamensresultater, økt motivasjon og kraftig nedgang i fraværet.

 

– Jeg har lyst til å utdanne meg innen industrien fordi det er det jeg trives mest med, sier Mari Ihlen Bringsrud (17), en av fem jenter som har startet opp.

Elevene sier det er mange fordeler ved å være lokalisert i Kongsberg Teknologipark med moderne utstyr.

– Det er kjempebra at vi har fått muligheten til å gå på skole i flotte lokaler, mye bra utstyr og gode lærere. Jeg gleder meg til å gå her, sier Chander Martinsen (18).

Satser videre

Tirsdag 3. september var det offisiell åpning av fase 2 av satsingen: Skole i bedrift.

– Vi ser at elevene våre har stort utbytte av å ha skole ute i bedrift, så nå i høst dobler vi antall elever, slik at totalt 30 elever har skole i Teknologiparken, forklarer rektor Hagby.

– Neste høst tenker vi å utvide med nok en klasse, fortsetter rektoren.

– Nå er vi i fase 2 og snakker allerede om fase 3 med en ny klasse, så det viser det at folk fornøyd, sier Johnny Løcka, administrerende direktør i Kongsberg Teknologipark.

– Hvordan er det å få elevene så tett inn i bedriftene?

– Det er veldig bra! Elevene forstår mer av hverdagen, og jeg tror forutsetningene for å starte er mye bedre. Elevene lærers direkte opp i det de skal gjøre uten å være i en lang mellomfase med opplæringslinjer. Det er også bra for oss at Parken åpnes opp for mer impulser, sier Løcka.

lokalisering i ett moderne industri og teknologimiljø er grunnleggende for ideen bak p

Bakgrunnen for satsingen

Prosjektet kom i stand etter initiativ fra Kongsberg Defence Systems, LO/NHO og Buskerud fylkeskommune og er utviklet i nært samarbeid med skolen og K-tech.

Bakgrunnen for satsingen var industribedriftenes behov for faglært arbeidskraft med rett kompetanse, og fylkeskommunens ønske om å tilby elevene relevant opplæring i en praksisnær opplæringsarena.

Samlokalisering i ett moderne industri og teknologimiljø er grunnleggende for ideen bak pilotprosjektet.

Kommentarer til denne saken