Den bryr seg lite om at mennesker står og studerer den, og ugla balanserer gjerne på toppen av ei gran.

– Vi fikk besøk av haukugla i dag også. Den satt å pusset fjærene i godt over en halv time før den fløy av gårde. Utrolig hvordan den klarer å sitte midt oppå grantoppen, sier Ove Karlsen, som tok fram kameraet og filmet den.

Tidligere i oktober var Karlsen vitne til at en småfugl måtte bøte med livet etter et angrep fra en haukugle. Senere i oktober ble ugla filmet i hyttefeltet Gvelven på Blefjell, ikke så langt fra Blefjellheisen.

Senest i helgen ble en haukugle observert på Blefjell.

LES OGSÅ: Svensker og dansker satser til fjells 

Jakter smågnagere

Haukuglene har det latinske navnet Surnia ulula, og er en mellomstor ugle.

Et kjapt søk på Wikipedia, viser at navnet «haukugle» viser til dens likhetstrekk med spurvehauk, både hva gjelder vingeform, profil og flukt. Den har også et levevis som kan minne om spurvehaukens, den er aktiv på dagen, og jakter på lignende byttedyr.

Ifølge Frode Falkenberg, faunakonsulent i Norsk Ornitologisk Forening, er haukugle «en nomadisk invasjonsart med vandringer innen barskogsbeltet i takt med variasjonene i smågnagerbestanden».

LES OGSÅ: Det snør, det snør 

På Blefjell

Den legger altså ut på reise når den ikke har nok mat. Er det ikke smågnagere nok der den pleier å være, flyr den til andre strøk for å se etter bedre steder å finne mat.

Flere har sett haukugla på Blefjell den sisten tiden - på facebookgruppen Blefjell har flere lagt inn bilder av en haukugle som balanserer i toppen av et tre. Ove Karlsen fikk altså filmet morgenvasken.

LES OGSÅ: – I ytterste konsekvens må hytta rives