Det er kritiske tider for småfuglene, som sliter med å finne mat. Er du i beit for noe å henge fuglemat i - bruk juletreet du nå har kastet ut! Hvis du da ikke kastet det på bålet på den snødekte fotballbanen ved Raumyr skole onsdagskvelden, da.

Et juletre som har gjort jobben innendørs egner seg ypperlig til gjenbruk. Med juletrefoten på plass kan du bytte julekuler med meiseboller og sette treet på terrassen eller balkongen. Til glede for både småfugler og deg selv, skriver amta.no.

Øverst i denne saken kan du se flere bilder som Morten Jadum har tatt av fugler som for tiden oppholder seg i vinterkulda på Kongsberg.

En daglig kamp

Vinteren i Norge er en flaskehals for fuglene som må utnytte hvert minutt av den lyse dagen til å finne mat. I løpet av få timer må småfuglene finne nok mat til å klare seg gjennom dagen og samtidig bygge opp et fettlager stort nok til brensel for kommende natt.

Mange bukker under hvis ikke mennesker mater dem i de verste kuldeperiodene, eller når det er enormt mye snø, som i disse dager. I tillegg må de passe seg for å ikke bli mat for rovfugl.

Kvitrende belønning

Nøtter, solsikkekjerner, eplebiter, talg, nøtter og gjerne fete søte, julekaker (uten for mye sukker eller krydder) er fint på fuglebrettet. Som fuglemater belønnes du rikelig. Kjøttmeis, blåmeis, pilfink, grønnfink, grønnsisik, dompap, stillits og spettmeis er blant fugleartene som i disse dager er ivrige på fuglebrettene. Nøl ikke, fuglene trenger deg nå.

Dette liker småfuglene

Her får du en oversikt over hva de forskjellige fuglene foretrekker. Men husk å henge fuglematerne høyt, og langt unna katten.

Solsikkefrø:

Kjøttmeis, blåmeis, bokfink, bjørkefink, stillits, grønnsisik, grønnfink, dompap, gråsisik, pilfink, gråspurv, spettmeis, flaggspett, m.fl.

Korn av havre, bygg og hvete:

Kjøttmeis, blåmeis, bokfink, bjørkefink, grønnsisik, grønnfink, gråsisik, pilfink, gråspurv, spettmeis, flaggspett, m.fl.

Havrenek:

Gulspurv, grønnfink, dompap, m.fl.

Havregryn:

Rødstrupe, jernspurv og andre ikke-frøspisere.

Epler, rosiner, grønnsaker, bær:

Stær, svarttrost, gråspurv, andre ikke-frøspisere.

Talg og spekk:

Kjøttmeis, blåmeis, trekryper, flaggspett, skjære, kråke.

Meiseboller:

Kjøttmeis, blåmeis, svartmeis, spettmeis, flaggspett, grønnsisik, gråsisik, trekryper, m.fl.

Kokosnøtt, nøtter:

Kjøttmeis, blåmeis, svartmeis, spettmeis, flaggspett, grønnsisik, gråsisik, trekryper, m.fl.

Kakesmuler, brød:

Jernspurv, gjerdesmett, rødstrupe, blåmeis, granmeis, løvmeis.

Kilde: Norsk Ornitologisk Forbund